Ruim 1 op de 3 volwassenen wil gezonder eten

© Getty Images
In 2022 zei 36 procent van de volwassenen dat zij graag gezonder zouden willen eten. Van hen zegt 46 procent dat ze zich af en toe door anderen laten overhalen om iets ongezonds te eten en 39 procent vindt het moeilijk om ongezond eten te laten staan. Een kleiner deel (17 procent) zegt te weinig geld te hebben om gezonde producten te kopen. Dat meldt het CBS in de publicatie Nederland in cijfers op basis van het onderzoek Belevingen.

Foto van vrolijke tienermeisjes die op een plein lopen, met een zak patat of een broodje hamburger in hun hand. Ook een man op een fiets met een snack in zijn hand. Tekst erbij: 46% anderen halen mij weleens over om iets ongezonds te eten. 39% ik vind het moeilijk om ongezond eten te laten staan. 17% ik heb te weinig geld om gezonde producten te kopen.

Naast degenen die aangaven graag gezonder te willen eten, liet 58 procent van de 18-plussers weten dat ze dit niet nodig vinden, omdat zij naar eigen zeggen al gezond genoeg eten. 5 procent houdt zich er niet mee bezig en 1 procent vindt gezonde voeding niet belangrijk.

Minder kans op gezondheidsproblemen of ziekten

De meeste mensen die graag gezonder willen eten, willen dit om de kans op gezondheidsproblemen of ziekten kleiner te maken. Ruim de helft van hen zegt dit. Ook je lichamelijk fitter voelen wordt vaak als reden genoemd (28 procent). Afvallen, een mooier uiterlijk, of niet zwaarder worden is voor 10 procent reden om gezonder te willen eten.

Redenen om gezonder te willen eten¹⁾, 2022
Reden2022 (% 18-plussers die
gezonder willen eten)
Kans op
gezondheids-
problemen of
ziekten
verkleinen
53,6
Lichamelijk fitter voelen28,4
Afvallen, mooier uiterlijk
of niet zwaarder worden
9,5
Verminderen of
genezen van
gezondheids-
problemen
of ziekten
3,9
Mentaal beter voelen2,9
Andere reden0,8
¹⁾Meerdere antwoorden mogelijk.

Ongezond eten laten staan moeilijk als anderen dit ook niet doen

Mensen die gezonder willen eten, vinden het vooral moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen ongezond eten als zij met anderen zijn die ongezonde dingen eten. Ruim de helft geeft dit aan. Ongezond eten laten staan bij stress vindt 46 procent moeilijk en 43 procent vindt het lastig als er ongezond eten in huis is. Haast hebben of alleen thuis zijn worden elk door ongeveer een derde genoemd.

'Nee' zeggen tegen ongezond eten, 2022
Situatie(Heel) makkelijk (% 18-plussers die
gezonder willen eten)
Niet makkelijk, niet moeilijk (% 18-plussers die
gezonder willen eten)
(Heel) moeilijk (% 18-plussers die
gezonder willen eten)
Als je met anderen bent die ongezonde dingen eten20,428,950,8
Als je gestrest bent26,228,045,8
Als het in huis is27,429,343,3
Als je haast hebt32,629,837,6
Als je alleen bent33,630,136,3

Van de mensen met ernstig overgewicht zegt meer dan de helft (54 procent) dat zij gezonder willen eten. Zij vinden het vooral lastig om ‘nee’ te zeggen tegen ongezond eten in tijden van stress. Ook op momenten dat zij alleen thuis zijn, vinden mensen met ernstig overgewicht het vaker moeilijk om ongezond eten te laten staan.

Dit nieuwsbericht is gebaseerd op de publicatie Nederland in cijfers 2023, dat in beeld en tekst antwoord geeft op 34 uiteenlopende vragen.