Steeds meer Nederlanders gebruiken slimme apparaten

Slimme meter verbonden met app op telefoon
© ANP / Andy Smulders
Meer dan 8 op de 10 Nederlanders van 12 jaar of ouder hebben thuis een of meer slimme apparaten of systemen die met het internet zijn verbonden. Vooral smart tv’s en slimme meters voor water, gas of elektriciteit worden veel gebruikt. Het gebruik van slimme verlichtingssystemen, beveiligingssystemen en huishoudelijke apparaten is afgelopen twee jaar ongeveer verdubbeld. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2022.
Slimme apparaten en systemen thuis
IOT2022 (% van 12 jaar of ouder)2020 (% van 12 jaar of ouder)
Smart tv6053
Slimme water-, gas- of
elektriciteitsmeter
5559
Virtuele assistent via een app,
audio system of smart speaker
3934
Slimme thermostaat2527
Verlichting, slimme stekker of
andere systemen voor slim wonen
2314
Rookmelder, beveiligingscamera of
andere slimme veiligheidssystemen
2211
Slimme huishoudelijke
apparaten
156
Koelkasten, speakers, verlichting, beveiligingssystemen, auto’s en nog veel meer apparaten kunnen verbonden zijn met internet. Deze apparaten en systemen versturen en ontvangen online gegevens, ook wel het ‘internet der dingen’ genoemd. 83 procent van de Nederlandse bevolking gaf aan in 2022 een of meer slimme apparaten of systemen in huis te hebben. 60 procent had een smart tv en 55 procent een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter die je op afstand of via een app kunt aflezen. Bijna 4 op de 10 Nederlanders gebruiken een virtuele assistent (zoals Siri, Google Home, Amazon Alexa, Bixby) via een app of smart speaker of andere slimme audiosystemen.

Bezit slimme huishoudelijke apparaten meer dan verdubbeld

In 2022 is het gebruik van slimme huishoudelijke apparaten thuis meer dan verdubbeld, vergeleken met 2020. In 2020 had 6 procent van de Nederlanders een slim huishoudelijk apparaat zoals een robotstofzuiger, koelkast, koffiezetapparaat of robotgrasmaaier. In 2022 was dit 15 procent. Vergeleken met 2020 bezaten ook meer mensen slimme verlichting en beveiligingssystemen.

Slimme accessoires in trek

In 2022 hadden 5 op de 10 Nederlanders slimme accessoires zoals een smartwatch, fitnesstracker, sieraden of een draadloze koptelefoon. In 2020 waren dit nog minder dan 2 op de 10 Nederlanders (17 procent). Ook gebruikten meer mensen (12 procent) slimme gezondheidsapparaten, zoals een bloeddrukmeter, tandenborstel of weegschaal die met internet zijn verbonden, vergeleken met 2020 (5 procent). Het aantal mensen met een auto met ingebouwde internetverbinding nam ook toe.
Slimme accessoires
IOT2022 (% van 12 jaar of ouder)2020 (% van 12 jaar of ouder)
Slimme accessoires5117
Auto met ingebouwde
internetverbinding
1710
Slimme gezondheids-
apparaten
125
Speelgoed verbonden
met internet
33

Een op de vijf ervaart problemen bij gebruik

Slimme apparaten zijn niet foutloos. Zo heeft ruim een op de vijf problemen ervaren bij het installeren, instellen of het koppelen van slimme apparaten. Een kleine groep mensen (5 procent) had te maken met beveiligings- of privacyproblemen door een hack van een apparaat of systeem, of doordat gegevens zonder toestemming zijn gedeeld.

Niet iedereen heeft behoefte aan slimme apparatuur

Het gebruik van slimme apparaten neemt toe. Toch is niet iedereen overtuigd om slimme apparaten en systemen te gebruiken. Van de mensen die aangaven thuis geen slimme apparaten of systemen te gebruiken, noemde ruim 80 procent als reden dat zij er geen behoefte aan hebben. Zorgen over de privacy en beveiliging of hoge kosten werden elk door een kwart als (een van de) redenen genoemd.
Mensen zonder slimme apparaten thuis, redenen
Reden geen slim apparaat in huis2022 (% van 12 jaar of ouder)2020 (% van 12 jaar of ouder)
Geen behoefte8377
Te duur2329
Zorgen over privacy en beveiliging2525
Wist niet van het bestaan1011
Weet niet hoe te gebruiken67
Gevaar voor gezondheid52
Andere apparaten niet aansluiten35
Het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen van 2022 is van april tot juli 2022 gehouden onder 6 duizend mensen van 12 jaar of ouder.