Voertuig met bromfietskenteken

Voertuig met een Nederlands bromfietskenteken op 1 januari, dat gedurende (een deel van) het jaar ervoor mocht deelnemen aan het verkeer op de openbare weg. Het totaal van alle snorfietsen, bromfietsen, brommobielen en overige voertuigen met bromfietskenteken (zoals bromfiets-quads, bakbromfietsen en 3-wielige brommers). Exclusief gehandicapten-voertuigen.

Snorfiets

Voertuig op twee wielen met een maximale constructiesnelheid van 25 km/uur. Het betreft motorvoertuigen in scooter dan wel brommer uitvoering. De scooter heeft kleine, brede wielen; de voeten worden tussen stuur en zadel naast elkaar geplaatst. Ook fietsen met een elektrische motor zijn onder deze groep geregistreerd, met uitzondering van de rijwielen met trapondersteuning. De term snorfiets is voor de wet onbekend. Wettelijk vallen alle snorfietsen onder de classificatie bromfiets.

Bromfiets

Voertuig met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 45 km/uur, uitgerust met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van niet meer dan 50 cm³ (volgens de Nederlandse wet) of een elektromotor met een vermogen van niet meer dan 4 kW. Het betreft voertuigen in scooter dan wel brommer uitvoering. De scooter heeft kleine, brede wielen; de voeten worden tussen stuur en zadel naast elkaar geplaatst. Gehandicapten-voertuigen vallen hier niet onder.

Brommobiel

Voertuig op vier wielen, met een maximumsnelheid van 45 km/uur en een gewicht van minder dan 350 kg. De term brommobiel is voor de wet onbekend. Wettelijk vallen alle brommobielen onder de classificatie bromfiets. Gehandicapten-voertuigen vallen hier niet onder. Ook de enkele brommobielen met 3 wielen zijn hier niet in meegenomen. Zij worden meegenomen onder de ‘Overige voertuigen met een geldig bromfietskenteken’.

Speedpedelec

Speedpedelecs zijn elektrische fietsen, waarmee maximaal 45 kilometer per uur kan worden gereden. De speedpedelec gaat sneller dan de reguliere elektrische fiets, die trapondersteuning tot 25 kilometer per uur biedt. Sinds januari 2017 gelden voor speed-pedelecs dezelfde regels als voor bromfietsen, zoals het dragen van een helm.

Overige voertuigen met bromfietskenteken

Alle overige voertuigen met een bromfietskenteken op 1 januari exclusief snorfiets, bromfiets of brommobiel, die gedurende (een deel van) het jaar ervoor mochten deelnemen aan het verkeer op de openbare weg. Hieronder vallen onder andere bromfiets-quads, bakbromfietsen en 3-wielige brommers.