Zeggenschap in keten farmaceutische industrie, 2019

© ANP
De toegevoegde waarde in de toeleveringsketen van de Nederlandse farmaceutische industrie onderverdeeld naar zowel landen van productie als landen van zeggenschap voor 2019.
In onze geglobaliseerde wereld zijn landen op allerlei manieren met elkaar verbonden via internationale waardeketens. Nederlandse bedrijven krijgen toeleveringen van goederen en diensten uit allerlei landen en bedrijfstakken. Direct, door daar iets te kopen. Indirect, bijvoorbeeld door iets in Duitsland te kopen waar goederen en diensten uit Frankrijk in zijn verwerkt. Dit onderzoek laat eerst zien in welke landen, in welke bedrijfstakken, toegevoegde waarde is dankzij directe en indirecte toeleveringen aan de Nederlandse farmaceutische industrie. Daarna laat het zien onder zeggenschap van welke landen die toegevoegde waarde is. Bijvoorbeeld, als een bedrijf in Duitsland met een Franse eigenaar iets produceert in de toeleveringsketen, dan zeggen we dat Duitsland het land van productie is en Frankrijk het land van zeggenschap over die productie. Bekostigd door: ministerie van Economische Zaken en Klimaat.