Straatintimidatie van jongeren

jongeren op hangplek
© ANP
De mate waarin straatintimidatie in Nederland in 2020/2021 voorkomt, de gevoelens, de reactie en het vermijdingsgedrag van de slachtoffers.
Twee op de drie vrouwen in de leeftijd van 12 tot 25 jaar zeggen in 2020/’21 weleens te zijn lastiggevallen op straat. Ze zijn nagefloten of nageroepen, en soms ook achternagelopen. Een derde van de jonge vrouwen voelde zich onveilig of bang door deze straatintimidatie. De meesten negeren het wanneer ze op straat worden lastiggevallen. De meest gebruikte strategie van jonge vrouwen om te voorkomen dat ze op straat worden lastiggevallen is het vermijden van oogcontact of het vermijden van bepaalde groepen. Mannen hebben minder dan vrouwen te maken met straatintimidatie. Geïntimideerd worden op straat komt in steden vaker voor dan op het platteland.