Maritieme monitoren, 2018-2019

© ANP
Monitor maritieme sectoren in Nederland in 2018 en 2019
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft jaarlijks opdracht voor het samenstellen van de Maritieme Monitoren, waaronder de maritieme monitor en de havenmonitor. Om een hoge kwaliteit van de cijfers te waarborgen is ervoor gekozen om de nieuwe monitoren bottom-up samen te stellen, waarbij de economische kerncijfers en arbeidsmarktindicatoren grotendeels met behulp van CBS-data worden berekend. De CBS-cijfers worden gebruikt als input voor het samenstellen van de Maritieme Monitor, de maritieme arbeidsmarktmonitor en de Havenmonitor. Aanvullend zijn de cijfers van beide monitoren ontdaan van dubbeltellingen om zodoende de omvang van de maritieme cluster te bepalen. Dit onderzoek is bekostigd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.