Kwartaalmonitor VHG, vierde kwartaal 2019

Erratum:

Ondanks de zorgvuldigheid waarmee deze publicatie is samengesteld, zijn de legenda en de beschrijving bij één van de grafieken niet correct.

De juiste gegevens zijn:
In de tekst ‘Kwartaalvergelijking: minder omzet bij drie vakgroepen’, pagina 3, moeten de volgende begrippen veranderd worden: ‘groenvoorzieners’ moet vervangen worden door ‘hoveniers’, ‘interieurbeplanters’ door ‘groenvoorzieners’ en ‘hoveniers’ door ‘interieurbeplanters’.

In de legenda bij de bijbehorende grafiek ‘Seizoengecorrigeerde omzetindices VHG-vakgroepen’ op pagina 3 moet ‘VHG-Hoveniers’ vervangen worden door ‘VHG-Interieurbeplanters’, ‘VHG-Groenvoorzieners incl. dak- en gevelbegroeners’ door ‘VHG-Hoveniers’, en ‘VHG-Interieurbeplanters’ door ‘VHG-Groenvoorzieners incl. dak- en gevelbegroeners’.

De pdf met uitkomsten hieronder is daarom vervangen door een gecorrigeerde versie.


Aanvullend statistisch onderzoek voor VHG - Branchevereniging voor ondernemers in de groene sector
De omzet van VHG-leden steeg in het vierde kwartaal van 2019 met 2,1 procent vergeleken met een jaar eerder. Daarmee stijgt de omzet van VHG-leden ruim vier jaar op rij. Een tekort aan arbeidskrachten is nog steeds de grootste belemmering voor ondernemers in de groene sector. Toch hebben ondernemers positieve verwachtingen van het economisch klimaat en de orderontvangst. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen steeg in 2019 met 6 procent vergeleken met een jaar eerder, terwijl het aantal verleende vergunningen voor nieuwbouwwoningen in 2019 met 18 procent daalde.