Kinderen van paren van gelijk geslacht, 1990-2018

In de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) is het juridisch ouderschap vastgelegd. Ouders hoeven niet per se ook de biologische ouder te zijn. In de afgelopen 20 jaar is het eenvoudiger geworden om als paar van gelijk geslacht juridisch ouder te worden van een kind.
Lesbisch ouderschap
Op 1 april 2014 is de wet lesbisch ouderschap in werking getreden. Sindsdien kan de vrouwelijke partner van de biologische moeder ('duomoeder') juridisch ouder worden zonder dat daarvoor een gerechtelijke adoptieprocedure nodig is.
In de Basisregistratie Personen worden voor kinderen die op of na de genoemde datum zijn geboren, over beide moeders dezelfde gegevens vastgelegd.
Om toch de leeftijd van de moeder en andere kenmerken van de moeder, zoals herkomst en kindertal te bepalen, wordt willekeurig één van de twee ouders als moeder beschouwd.