Huwelijken van allochtonen

Deze tabellen bevatten gegevens over huwelijken van allochtonen: huwelijken met een autochtone partner en huwelijken waarbij de partner uit het herkomstland overkomt.

Huwelijken met een autochtone partner

Huwelijken waarbij de partner uit het herkomstland overkomt

Bij deze tabellen gelden de CBS-definities voor allochtonen.

De percentages zijn alleen gegeven wanneer er binnen de desbetreffende bevolkingsgroep 25 of meer huwelijken zijn gesloten. De aantallen worden weergegeven in honderdtallen, met één decimaal achter de komma (rekenkundige afronding). 5 is daarmee het laagste absolute aantal dat als 0,1 in honderdtallen kan worden weergegeven.

Huwelijken met een autochtone partner

Er wordt gekeken naar alle gesloten huwelijken van allochtonen in het betreffende jaar, dus ook naar huwelijken van allochtonen die pas rondom of na het huwelijk in Nederland zijn komen wonen.

Huwelijken waarbij de partner uit het herkomstland overkomt

Er wordt gekeken naar gesloten huwelijken in het betreffende jaar van tweedegeneratieallochtonen en van eerstegeneratieallochtonen die in elk geval al het hele voorafgaande jaar aan het huwelijksjaar in Nederland woonden. Het huwelijk wordt gerekend als een huwelijk waarbij de partner uit het buitenland overkomt, wanneer de partner tussen één jaar voor het huwelijksjaar en twee jaar na het huwelijksjaar in Nederland gevestigd is.

Methode

De cijfers over huwelijken zijn gebaseerd op informatie die het CBS ontvangt uit de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Het betreft met elkaar gehuwde personen die samen op één adres wonen en waarvan het huwelijk in het betreffende jaar is gesloten. Het duurt vaak een tijd voordat allochtone (al dan niet gemengde) paren samen op één adres kunnen gaan wonen. Als iemand een partner uit een niet-westers buitenland huwt, duurt het gauw een jaar of zelfs langer voordat ze ook daadwerkelijk kunnen gaan samenwonen. Om deze reden zijn de cijfers over 1999 gebaseerd op de stand van het GBA op 1 januari 2002, de cijfers over 2000 op de stand van 1 januari 2003, de cijfers over 2001 op de stand van 1 januari 2004, de cijfers van 2002 op de stand van 1 januari 2005 en de cijfers van 2003 op de stand van 1 januari 2006 .

In alle tabellen worden de gegevens over huwelijken apart weergegeven voor mannen en vrouwen.

Gebruikte databron: Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens