Datalab Gelderland Oost

© ANP / Rob Voss

Datalab Gelderland Oost (GO) is een samenwerking tussen acht gemeenten in Oost-Gelderland. Deze gemeenten hebben de handen ineen geslagen om datagedreven werken te bevorderen. Het doel hiervan is om beleid te kunnen maken en uitvoeren op basis van data en op deze manier gezamenlijk maatschappelijk effect te kunnen bereiken.

Datalab GO is opgericht in 2021. Sinds de start is het CBS hierbij betrokken. In juli 2023 is een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Datalab GO en het CBS waarin afspraken gemaakt zijn over de samenwerking. Het doel van deze samenwerking is om de bij het CBS beschikbare data over Oost-Gelderland nog beter in te zetten voor het maken van effectief beleid dat past bij wat de regio nodig heeft. Daarnaast helpt het CBS Datalab GO ook om het datagedreven werken binnen deze gemeenten verder te ontwikkelen.

Deze samenwerking geeft Datalab GO toegang tot de UDC-Community, waarin Datalab GO ook nadrukkelijk de samenwerking zoekt met UDC’s en andere regionale partners van het CBS.

Onderzoeksprojecten

Datalab GO werkt met verschillende onderzoeksthema’s. Een van deze thema’s is Sociaal-economische ontwikkelingen. Vanaf de start van Datalab GO is het CBS betrokken geweest bij de opzet van dit thema, dat toen nog specifiek gericht was op de gevolgen van corona. Het CBS heeft geholpen bij het opzetten van verschillende dashboards. Het onderhoud van deze dashboards is nu overgedragen aan Datalab GO. Het CBS denkt mee over de verdere ontwikkeling van dit thema en ook over de thema’s Wonen en Kerncijfers.
Naast het meedenken over deze thema’s levert het CBS ook regelmatig Aanvullende Statistische Dienstverlening. Hieronder is daarvan overzicht te zien.

Maatwerk

Filter op jaar:
  1. Groepen voor lokale aanpak NIP in Bronckhorst en Schagen, 2021