Vaals juicht relatief het hardst bij WK

14-6-2018 14:30
© Bram Petraeus
Inwoners met een migratieachtergrond uit landen die meedoen aan de eindronde van het WK voetbal, wonen relatief vaak in gemeenten aan de rand van Nederland. Marokko en Duitsland hebben de meeste supporters in Nederland, Servië het minst. Dat meldt het CBS.

Nederland mist dit jaar het WK voetbal, maar bijna anderhalf miljoen inwoners hebben wel reden tot juichen. Zij hebben een eerste of tweede migratieachtergrond uit een van de 32 landen die wel aan het WK meedoet. Dat betekent dat zij zelf, of minstens een van hun ouders in een WK-land is geboren.

Met bijna 400 duizend inwoners met een Marokkaanse migratieachtergrond voert Marokko de lijst aan, gevolgd door ruim 350 duizend inwoners met een Duitse migratieachtergrond. Zij worden op ruime afstand gevolgd door 170 duizend inwoners met een Poolse achtergrond en 120 duizend inwoners met een Belgische achtergrond. De hekkensluiter in de competitie is Servië, met slechts 236 inwoners met een Servische achtergrond in Nederland.

In de grote steden heeft bijna 16 procent van de inwoners een migratieachtergrond uit een van de landen die meedoen aan de eindronde van het WK. Dit zijn vooral om inwoners met een Marokkaanse migratieachtergrond. Er wordt relatief het hardst gejuicht in Vaals, hier heeft 40 procent van de inwoners een WK-migratieachtergrond. Dit gejuich zal vooral opgaan als het Duitse elftal scoort.