Kwartaalmonitor detailhandel, vierde kwartaal 2017

© Hollandse Hoogte
De detailhandel boekte in het vierde kwartaal van 2017 3,3 procent meer omzet dan in dezelfde periode van 2016. Het volume nam toe met 2,2 procent. De foodwinkels realiseerden de hoogste kwartaalgroei van het jaar (3,7 procent), de non-foodwinkels juist de laagste (1,1 procent). De onlineomzet groeide met ruim 20 procent opnieuw flink.
De consumptie van huishoudens nam toe met bijna 1 procent. Zowel het consumenten- als het ondernemersvertrouwen blijft positief. Bovendien zijn de verwachtingen van ondernemers voor het eerste kwartaal van 2018 positief. Het aantal openstaande vacatures daalde vergeleken met het derde kwartaal terwijl het aantal vervulde vacatures in deze periode gelijk bleef. Het aantal faillissementen bleef stabiel ten opzichte van een jaar eerder.