Kwartaalmonitor groothandel, eerste kwartaal 2016

© ANP
De omzetgroei in de groothandel stagneerde in het eerste kwartaal van 2016 met een kleine plus van 0,2 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2015.

De omzet van de groothandel werd onder meer gedrukt door de lage prijzen in de grondstoffenmarkt van onder andere olie, erts, schroot en staal. Er gingen minder bedrijven failliet dan een jaar eerder. Het aantal faillissementen kwam uit op 149. Wel waren er in het afgelopen kwartaal voor het eerst in jaren meer stoppers dan starters. De stemming onder de grossiers bleef echter positief, al zijn ze iets minder positief gestemd over de ontwikkeling van het economisch klimaat. De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2016 opnieuw gegroeid. Deze groei wordt breed gedragen; consumptie, investeringen en uitvoer leverden een positieve bijdrage.