Monitor detailhandel, vierde kwartaal 2014

Het jaar 2014 is voor de detailhandel positief geëindigd. Het eerder ingezette herstel kreeg in het vierde kwartaal een vervolg met verdere groei in omzet en volume. Zowel in de food- als nonfoodsector was sprake van groei. In de food-sector moest de groei vooral van de supermarkten komen, de speciaalzaken laten een terugval zien.
De non-foodsector kende zelfs de sterkste toename in zeven jaar. In de non-foodsector zet de verbetering door in bijna alle subbranches. Ook voor de postorderbedrijven en internetwinkels pakte het vierde kwartaal sterk uit. Het aantal faillissementen in de detailhandel loopt daarbij verder terug en het aantal vacatures blijft stabiel. De consumptie van huishoudens stijgt licht, maar de koopbereidheid van consumenten is nog altijd negatief. De stemming onder detaillisten is positief, maar dit zwakt wel iets af.