Dienstverlening gestegen

De toegevoegde waarde van de commerciële dienstverlening is in het tweede kwartaal van 2014 gestegen met 2,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. De niet-commerciële dienstverlening bleef gelijk.

Groei dienstverlening

Groei dienstverlening

Gezondheids- en welzijnszorg groeit verder

Bij de commerciële dienstverlening was de toegevoegde waarde van handel, vervoer en horeca 2,5 procent hoger. Verhuur en handel in onroerend goed groeide met 4,3 procent. De zakelijke dienstverleners gingen er 2,8 procent op vooruit en de informatie en communicatie groeide met 4,0 procent. De toegevoegde waarde bij de niet-commerciële dienstverlening bleef gelijk. Zowel de overheid als het onderwijs krompen. Dat de niet-commerciële dienstverlening toch gelijk bleef, kwam (net als in het eerste kwartaal) door de gezondheids- en welzijnszorg . Deze groeide met 0,4 procent.

Positieve bijdrage dienstverlening aan bbp

De groei van de commerciële dienstverlening in het tweede kwartaal leidde tot een positieve bijdrage van 1,1 procentpunt aan de ontwikkeling van het bbp. De bijdrage van de niet-commerciële dienstverlening aan de bbp-groei was nihil.

Meer informatie over de zakelijke dienstverlening vindt u in de Monitor zakelijke diensten.