Kwartaalmonitor zakelijke diensten tweede kwartaal 2014

Omzetgroei voor zakelijke dienstverleners zet door

De zakelijke dienstverlening realiseerden in het tweede kwartaal van 2014 een omzetgroei van 2,8 procent. Dat is vergelijkbaar met het voorgaande kwartaal, waarin de omzet met ruim 3 procent steeg. Niet alle branches in de zakelijke dienstverlening zagen een plus. Bij de schoonmaakbranche en de juridische en administratieve dienstverlening daalde de omzet licht.

De IT-dienstverleners zagen hun omzet verder groeien. In het tweede kwartaal behaalden zij zelfs 8 procent meer omzet dan een jaar eerder. Het aantal ontstane en openstaande vacatures bleef stijgen en er gingen minder ondernemingen failliet dan een kwartaal eerder. Ondanks de mooie groeicijfers zijn ondernemers in de zakelijke dienstverlening minder optimistisch over het derde kwartaal.

Omzetontwikkeling zakelijke en IT-dienstverleners

Omzet 

Gemengd beeld

De omzetontwikkeling in het tweede kwartaal van 2014 in de zakelijke en IT-dienstverlening liet een gemengd beeld zien. Ondernemers in de juridische en administratieve dienstverlening en de schoonmaak- en hoveniersbranche zagen de omzet licht dalen met respectievelijk 0,3 en 0,9 procent. Andere branches deden het aanzienlijk beter en realiseerden een omzetgroei. Zo bracht het economisch herstel meer uitgaven aan reclame en marktonderzoek met zich mee en de vraag maar uitzendwerk steeg. Ook voor de IT-dienstverleners begon het eerste halfjaar van 2014 goed. De vraag naar IT-diensten bleef groot en net als vorig kwartaal deed deze branche het aanzienlijk beter dan de zakelijke dienstverlening als geheel.

Omzetontwikkeling IT- en zakelijke dienstverleners, tweede kwartaal 2014

Omzetontwikkeling tweede kwartaal

Ondernemersvertrouwen zakelijke dienstverleners blijft positief

Het vertrouwen onder de ondernemers in de zakelijke dienstverlening is aan het begin van het derde kwartaal uitgekomen op 4 punten. Het vertrouwen is nu al een jaar achtereen positief, maar de stemmingsindicator ligt iets lager dan in het tweede kwartaal. Dit komt omdat minder ondernemers omzetgroei zagen dan in vorig kwartaal. Ook voor het derde kwartaal zijn er iets minder ondernemers positief. Over de derde indicator van het ondernemersvertrouwen, het economisch klimaat, zijn wel meer ondernemers positief gestemd.

Ondernemersvertrouwen zakelijke dienstverlening (seizoengecorrigeerd)

Ondernemersvertrouwen

Met ingang van 2014 publiceert het CBS één monitor zakelijke diensten in PDF waarin naast meer onderwerpen over de zakelijke dienstverlening als geheel ook onderstaande deelbranches aan bod komen:

  • IT-dienstverlening
  • Architecten- en ingenieursbranches
  • Juridische en administratieve diensten
  • Reclamebranche
  • Schoonmaakbranche
  • Uitzendbranche