Achtergrondinformatie en handelsstromen (Groenten en fruit)

Productie

In 2012 werd wereldwijd circa 2,3 miljard ton groenten (inclusief aardappelen) en fruit geproduceerd (Bron: FAOSTAT). Hiervan werd 2,0 miljard ton geproduceerd in ‘monitor-landen’, dat wil zeggen landen binnen de scope van de monitoring. De monitor-landen worden expliciet genoemd in het monitoring protocol van IDH/PwC. Het gaat voornamelijk om zogenaamde ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Een aantal van deze producerende landen hebben een grote thuismarkt en spelen een vrij bescheiden rol bij de export van groenten en fruit.

Productie van verse groenten en fruit van ‘monitor-landen’ (mld. kg), 2008-2012

2014-da-gr-18

Handelsstromen

In 2012 werd in Nederland in totaal 3,3 miljard kilogram verse groenten (inclusief aardappelen) en 3,4 miljard kilogram vers fruit ingevoerd. Een aanzienlijk deel (circa 30 procent) van het verse fruit en de verse groenten die in Nederland worden ingevoerd, komt uit de ‘monitor-landen’. De belangrijkste herkomstlanden zijn Zuid-Afrika, Costa Rica en Brazilië. Met name fruit komen uit deze groep landen. 

Top 10 meest ingevoerde soorten vers fruit en noten vanuit de ‘monitor-landen’ (mln. kg), 2012

2014-da-gr19

Bij de invoer van fruit gaat het vooral om sinaasappelen, ananassen en tafeldruiven. Bij de verse groenten gaat het vooral om bonen, uien en nieuwe aardappelen.

Top 10 meest ingevoerde soorten verse groenten vanuit de monitor-landen (mln. kg), 2012

2014-da-gr20

Nederland voert zelf ook verse groenten en fruit uit. De Nederlandse uitvoer bedroeg in 2012 in totaal 8,2 miljard kilogram (5,7 miljard kilogram groenten en 2,5 miljard kilogram fruit) (bron StatLine).