Monitor zakelijke diensten eerste kwartaal 2014

Goede start 2014 voor zakelijke dienstverleners en IT-dienstverleners

Voor de zakelijke dienstverlening begon 2014 goed. In het eerste kwartaal behaalde de zakelijke dienstverlening 3,3 procent meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzetgroei is sterker dan in het vierde kwartaal van 2013, toen de omzet met ruim 2 procent steeg. Voor de IT-dienstverleners begon het jaar zelfs uitzonderlijk goed. Hun omzet steeg met 7,7 procent. Ook uit de overige economische indicatoren blijkt herstel. Zo waren er meer openstaande vacatures in het eerste kwartaal en daalde het aantal faillissementen. De positieve groeicijfers zorgen voor optimisme bij de zakelijke dienstverleners over het tweede kwartaal. Meer ondernemers verwachten een omzetgroei en toename van het personeelsbestand.

Omzetontwikkeling IT- en zakelijke dienstverleners

Omzetontwikkeling 

Over de gehele linie omzetgroei

De omzetgroei is over de gehele linie van de zakelijke dienstverlening terug te zien. Vooral de reclame- en de uitzendbranche deden het goed. Er werd aanzienlijk meer uitgegeven aan reclame en marktonderzoek en de omzet steeg met 5,6 procent. Ondernemers in de uitzendbranche realiseerden een omzetgroei van 4,5 procent. Deze groei is iets sterker dan in de voorgaande drie kwartalen. De IT- dienstverleners hadden een uitzonderlijk goede start van 2014. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2013 realiseerden ondernemers in de IT-branche een omzetgroei van 7,7 procent. Bedrijven investeren meer in ICT-toepassingen zoals online opslagdiensten, social media en software-upgrades.

Omzetontwikkeling IT- en zakelijke dienstverleners, eerste kwartaal 2014

Omzetontwikkeling eerste kwartaal 

Eerste omzetstijging architecten sinds 2008

De omzet van de architectenbureaus steeg in het eerste kwartaal van 2014 met 4,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit is de eerste stijging na vijf jaar van omzetdalingen. Vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor daalde de prijs licht met 1,1 procent. Dit betekent dat de vraag naar deze diensten flink is toegenomen. Sinds de start van de economische crisis eind 2008 hebben de architecten jarenlang met omzetdalingen te maken gehad. De omzet van de ingenieurs stijgt voor het vierde kwartaal maar is met 2,8 procent minder sterk dan voorgaand kwartaal.

Omzetontwikkeling architecten- en ingenieursbureaus

Omzetontwikkeling

Met ingang van 2014 publiceert het CBS één monitor zakelijke diensten in PDF waarin naast meer onderwerpen over de zakelijke dienstverlening als geheel ook onderstaande deelbranches aan bod komen:

  • IT-dienstverlening
  • Architecten- en ingenieursbranches
  • Juridische en administratieve diensten
  • Reclamebranche
  • Schoonmaakbranche
  • Uitzendbranche

De aparte kwartaalmonitors over deze deelbranches komen hiermee te vervallen.

De PDF bevat de volledige kwartaalmonitor zakelijke diensten.