Kwartaalmonitor detailhandel eerste kwartaal 2014

In het eerste kwartaal van 2014 is de omzet van de detailhandel (-0.2 procent) wederom minder hard gekrompen dan het kwartaal ervoor. Het volume bleef op hetzelfde niveau als in het eerste kwartaal van 2013, de prijzen daalden licht. Deze prestatie was vooral toe te schrijven aan de gestegen omzet van de non-foodwinkels, de eerst groei in ruim drie jaar. De winkels in doe-het-zelfartikelen en consumentenelektronica presteerden het best. Consumenten besteedden dit kwartaal meer aan duurzame goederen. De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen liep echter terug. De omzet van de supermarkten daalde onder andere doordat de paasaankopen dit jaar in april vielen en vorig jaar in maart.

Omzetontwikkeling detailhandel

Omzetontwikkeling detailhandel

Kwartaalmonitor detailhandel eerste kwartaal 2014

Met ingang van 2014 brengt het CBS voor diverse sectoren vernieuwde, uitgebreide kwartaalmonitoren in pdf-formaat uit. Deze vervangen in de loop van dit jaar de bestaande monitoren voor de horeca, de diensten, de motor- en autobranche, de detailhandel en de industrie. Voor de groothandel en transport zijn nieuwe monitoren ontwikkeld. In de pdf staat de complete Kwartaalmonitor detailhandel eerste kwartaal 2014.