Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In januari 2014 hebben fabrikanten van voedings- en genotmiddelen voor ruim 3 procent meer verkocht dan in januari vorig jaar. Het verkoop- en het productievolume per gemiddelde werkdag waren groter.  De afzetprijzen van de voedings- en genotmiddelen waren lager. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het vierde kwartaal van 2013 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2012.

Omzet, productie en afzetprijs (januari 2014)

Omzet, productie en afzetprijs (januari 2014)

Omzet drankenindustrie lager

De voedings- en genotmiddelenindustrie verkocht in januari 2014 voor ruim 3 procent meer dan in januari het jaar er voor. In Nederland nam de omzet ruim een half procent toe, klanten uit het buitenland namen voor bijna 6 procent meer af. In de subbranche voedingsmiddelenindustrie werd bijna 4 procent meer omgezet dan een jaar eerder en in de tabakverwerkende industrie ruim 9 procent. De subbranche drankenindustrie liet een omzetafname van bijna 8 procent zien.

De gemiddelde dagomzet in januari was met een gelijk aantal werkdagen en lagere afzetprijzen bijna 4 procent hoger dan in januari van het voorgaande jaar.

Lagere afzetprijzen

In januari 2014 waren de voedings- en genotmiddelen ruim een half procent goedkoper dan een jaar eerder. In Nederland daalden de afzetprijzen ruim 1 procent. Afnemers uit het buitenland betaalden vrijwel hetzelfde voor hun producten als in januari 2013.

Hogere productie

Per gemiddelde werkdag werd in de voedings- en genotmiddelenindustrie in januari bijna 1,5 procent meer geproduceerd dan in januari 2013.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het vierde kwartaal van 2013 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie ruim 4 procent groter dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)