Commerciële dienstverlening groeit

De toegevoegde waarde van de commerciële dienstverlening is in het vierde kwartaal van 2013 gegroeid met 0,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. De niet-commerciële dienstverlening kromp met 0,9 procent.

Groei dienstverlening

Groei dienstverlening

Niet-commerciële dienstverlening krimpt

Bij de commerciële dienstverlening was de toegevoegde waarde van handel, vervoer en horeca 2,0 procent hoger. Verhuur en handel in onroerend goed groeide met 2,2 procent. De zakelijke dienstverleners gingen er 1,4 procent op vooruit en de informatie en communicatie groeide met 0,6 procent. De toegevoegde waarde bij de niet-commerciële dienstverlening kromp met 0,9 procent. Zowel de overheid, onderwijs als de gezondheids- en welzijnszorg krompen.

Positieve bijdrage commerciële dienstverlening aan bbp

De groei van de commerciële dienstverlening in het vierde kwartaal leidde tot een positieve bijdrage van 0,5 procentpunt aan de ontwikkeling van het bbp. De bijdrage van de niet-commerciële dienstverlening aan de bbp-groei was negatief (0,2 procentpunt).

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Meer informatie over de zakelijke dienstverlening vindt u in de Monitor zakelijke diensten