Monitor prijzen commerciële dienstverlening vierde kwartaal 2013

© ANP
  • Prijzen commerciële dienstverlening 0,7 procent hoger
  • Prijsdaling IT-dienstverlening houdt aan
  • Prijzen ingenieurs hoger
  • Boekhoudkundige diensten in prijs gestegen

De prijzen van de commerciële dienstverlening waren in het vierde kwartaal 0,7 procent hoger dan in dezelfde periode van 2012. Hiermee blijft de prijsontwikkeling achter bij de inflatie, die 1,7 procent bedroeg in december 2013. De prijsontwikkeling verschilt sterk per branche.

Prijsdaling IT-dienstverlening houdt aan

In het vierde kwartaal van 2013 waren de prijzen van de IT-dienstverlening 2,1 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2012. Dit is het derde opeenvolgende kwartaal met een daling van meer dan 2 procent. De prijzen van organisatieadviesbureaus hebben zich positiever ontwikkeld. Deze bleven het vierde kwartaal ongeveer gelijk aan die van een jaar eerder. Over heel 2013 genomen stegen deze prijzen licht, met 0,3 procent.

Prijsontwikkeling IT-dienstverlening en organisatieadvies

Prijsontwikkeling IT-dienstverlening en organisatieadvies

Prijzen ingenieurs hoger

De prijzen van architecten- en ingenieursbureaus waren in het vierde kwartaal van 2013 gemiddeld 0,8 procent lager dan een jaar eerder. Het verschil in prijsontwikkeling tussen ingenieurs en architecten is al vijf jaar groot. Ingenieurs hebben minder last van de malaise in de bouwwereld. Ingenieursdiensten stegen het vierde kwartaal met 1,5 procent in prijs terwijl architectendiensten opnieuw ongeveer 3 procent goedkoper waren dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Het verschil tussen ingenieurs en architecten is ook terug te zien in de omzetontwikkeling. De omzet van architectenbureaus was in het vierde kwartaal 1,7 procent lager, terwijl de omzet van ingenieursbureaus juist met hetzelfde percentage is gestegen.

Prijsontwikkeling ingenieurs en architecten

Prijsontwikkeling ingenieurs en architecten

Boekhoudkundige diensten in prijs gestegen

Boekhoudkundige diensten waren in het vierde kwartaal 1,3 procent duurder dan een jaar eerder. Boekhouders hebben sinds 2007 de prijzen voor hun diensten zien stijgen. Dit in tegenstelling tot diensten die accountants leveren.  De tarieven voor financiële audits en advisering waren 1,1 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2012. Sinds het eerste kwartaal van 2009 waren er slechts twee kwartalen waarin de prijzen voor deze diensten stegen.

Prijsontwikkeling boekhoudkundige diensten en financieel advies

Prijsontwikkeling boekhoudkundige diensten en financieel advies

Stijn Krzeszewski

Bron: