Kwartaalmonitor Groothandel vierde kwartaal 2013

Geen herstel groothandel in 2013

Voor de Nederlandse groothandel was 2013 een mager jaar. De omzet daalde met 2,7 procent in 2013. Sinds het crisisjaar 2009 daalde de omzet niet eerder zo hard. Daarnaast steeg het aantal faillissementen en daalde het aantal vacatures in 2013. Groothandelaren zijn wel licht optimistisch voor het eerste kwartaal van 2014.

Omzet groothandel al hele jaar onder druk

Voor de Nederlandse groothandel gloort er nog  geen licht op aan het eind van de tunnel. Over heel 2013 daalde de omzet van de groothandel met 2,7 procent. Het grootste omzetverlies werd in het vierde kwartaal geleden toen de omzet  3,1 procent lager was dan een jaar eerder. Grootste verliezers in 2013 waren  de groothandel in grondstoffen, halffabricaten en bouwmaterialen en de groothandel in kapitaalgoederen.  Zo moest de groothandel in ICT-apparatuur in 2013 ruim 4 procent aan omzet inleveren in vergelijking met 2012.  Alleen de markt van consumentenproducten was licht positief  in 2013 voor zowel de voedings- en genotmiddelen als de non-foodproducten.

Omzetontwikkeling groothandel

2014-groothandel-monitor-2013-KwIV-g1


Kwartaalmonitor Groothandel vierde kwartaal 2013

Met ingang van 2014 brengt het CBS voor diverse sectoren vernieuwde kwartaalmonitoren in pdf-formaat uit. Deze vervangen in de loop van 2014 de bestaande monitoren horeca, diensten, motor- en autobranche, detailhandel en industrie. Voor de groothandel en transport zijn nieuwe monitoren ontwikkeld.  In onderstaande pdf vindt u de uitgebreide kwartaalmonitor groothandel vierde kwartaal 2013.