Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In januari 2014 hebben fabrikanten van voedings- en genotmiddelen voor ruim 3 procent meer verkocht dan in januari vorig jaar. Het verkoop- en het productievolume per gemiddelde werkdag waren groter. De afzetprijzen van de voedings- en genotmiddelen waren lager.

Omzet, productie en afzetprijs (januari 2014)

Omzet, productie en afzetprijs (januari 2014)

Omzet drankenindustrie lager

De voedings- en genotmiddelenindustrie verkocht in januari 2014 voor ruim 3 procent meer dan in januari het jaar er voor. In Nederland nam de omzet ruim een half procent toe, klanten uit het buitenland namen voor bijna 6 procent meer af. In de subbranche voedingsmiddelenindustrie werd bijna 4 procent meer omgezet dan een jaar eerder en in de tabakverwerkende industrie ruim 9 procent. De subbranche drankenindustrie liet een omzetafname van bijna 8 procent zien.

De gemiddelde dagomzet in januari was met een gelijk aantal werkdagen en lagere afzetprijzen bijna 4 procent hoger dan in januari van het voorgaande jaar.

Lagere afzetprijzen

In januari 2014 waren de voedings- en genotmiddelen ruim een half procent goedkoper dan een jaar eerder. In Nederland daalden de afzetprijzen ruim 1 procent. Afnemers uit het buitenland betaalden vrijwel hetzelfde voor hun producten als in januari 2013.

Hogere productie

Per gemiddelde werkdag werd in de voedings- en genotmiddelenindustrie in januari bijna 1,5 procent meer geproduceerd dan in januari 2013.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het derde kwartaal van 2013 bijna 3,5 procent groter dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)