Nigeria:belangrijke olieleverancier

In 2012 werd voor 4,4 miljard euro aan goederen uit Nigeria ingevoerd. Dit is 49 procent meer dan in 2011. Deze invoer bestaat voor 92 procent ruwe olie. De uitvoer naar Nigeria nam met 30 procent af tot 2,7 miljard euro. Dit komt doordat er minder aardolieproducten zijn geëxporteerd. Hierdoor werd het overschot op de handelsbalans omgezet in een tekort.

Handel met Nigeria

Handel met Nigeria

Steeds meer ruwe olie-import

Nigeria levert steeds meer ruwe olie aan Nederland. Met een aandeel van bijna 11 procent staat Nigeria direct achter Noorwegen op de vijfde plaats van belangrijkste olieleveranciers. In 2008 was dit aandeel nog maar 4 procent. De Russische Federatie levert met afstand met meeste ruwe aardolie.

Aandeel belangrijkste landen in olie-import (hoeveelheid in %)

Aandeel belangrijkste landen in olie-import

Minder cacaobonen ingevoerd

Naast olie levert Nigeria ook cacaobonen. In vergelijking met 2011 is de invoer hiervan met een kwart afgenomen tot 191 miljoen euro. In totaal importeerde Nederland voor 1,3 miljard euro aan cacaobonen, hoofdzakelijk uit Afrika. Ivoorkust (aandeel 31 procent) levert de meeste cacaobonen, gevolgd door Ghana (aandeel 24 procent), Kameroen (aandeel 18 procent) en Nigeria (aandeel 15 procent). Met uitzondering van Ghana is de import uit deze landen afgenomen.

Fors minder aardolieproducten uitgevoerd

De export naar Nigeria bestond in 2012 voor twee derde uit aardolieproducten. In vergelijking met 2011 daalde de uitvoer hiervan met 39 procent tot 1,8 miljard euro. Er ging beduidend minder motorbenzine naar Nigeria (-1 miljard euro).

Wiel Packbier

Bron: StatLine, Internationale handel