Verder herstel in Europa

De economieën van de eurozone en de Europese Unie (EU) zijn in het vierde kwartaal van 2013 gegroeid met respectievelijk 0,3 en 0,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie van de eurozone met 0,5 procent en die van de EU met 1,0 procent.

Bruto binnenlands product Europese landen

Bruto binnenlands product Europese landen

Grootste economieën Europa groeien

Vrijwel alle landen in de eurozone boekten in het vierde kwartaal economische groei. De groei van Nederland (0,7 procent) in het vierde kwartaal in vergelijking met het derde kwartaal was wel de hoogste van de eurozone. In Duitsland, de grootste economie van de eurozone, zette de groei in het vierde kwartaal van 2013 door. De economie van dat land groeide in het derde kwartaal met 0,3 procent en in het vierde kwartaal met 0,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Frankrijk ging van een nulgroei in het derde kwartaal naar een groei van 0,3 procent in het laatste kwartaal van 2013. Ook Spanje had dit groeicijfer. De Belgische economie kwam uit op 0,4 procent groei. Italië, de op twee na grootste economie van de eurozone, noteerde een kleine groei (0,1 procent). Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2011 dat de Italiaanse economie groeit op kwartaalbasis. Ook in het Verenigd Koninkrijk was er sprake van een gezonde groei van 0,7 procent. De economie groeide in derde kwartaal met 0,8 procent al sterk.

Groei Verenigde Staten houdt aan

In de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, zette de groei ook door. Ten opzichte van een kwartaal eerder groeide de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 0,8 procent. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de Amerikaanse economie in het derde en het vierde kwartaal met respectievelijk 2,0 procent en 2,7 procent.

Bruto binnenlands product binnen en buiten Europa

Bruto binnenlands product binnen en buiten Europa

Ten behoeve van internationale vergelijkbaarheid zijn alle cijfers in dit artikel werkdag- en seizoengecorrigeerd
Meer internationale economische cijfers vindt u op de website van Eurostat.