Detailhandel beleeft slecht 2013

De detailhandel heeft in 2013 geen goed jaar gehad. De winkelomzetten daalden sterker dan de afgelopen jaren, het aantal faillissementen was ongekend hoog. Vooral de winkels in non-food noteerden dieprode cijfers. Wel werd de krimp in het verkoopvolume in de loop van het jaar kleiner.

Grootste omzetkrimp sinds 2009

In 2013 nam de omzet van de detailhandel met 2,2 procent af door een daling van de verkopen. Prijzen stegen met een krappe 2 procent. De omzetdaling over 2013 was de grootste van de afgelopen drie jaar. Na het slechte jaar 2009, toen de omzet met ruim 5 procent slonk, leek de detailhandel te herstellen. In 2010 volgde een minieme omzetkrimp en in 2011 werd een omzetstijging gerealiseerd. In 2012 zakten de verkopen echter terug en ook in 2013 krompen de volumes sterk.

De slechte prestaties van de detailhandel zijn ook terug te zien in het aantal faillissementen. In 2012 sloten 758 winkeliers de deuren, in  2013 waren dat er 915: een record.

Ontwikkeling omzet en verkoopvolume detailhandel

Ontwikkeling omzet en verkoopvolume detailhandel

Verkopen winkels non-food dalen verder

De terugval in omzet in 2013 is vooral toe te schrijven aan de winkels in non-foodartikelen. Bij de winkels in consumentenelektronica, in kleding, schoenen en textiel en in persoonlijke verzorging krompen volumes aanzienlijk harder dan het jaar ervoor. Ondertussen groeide de omzet van internetwinkels en postorderbedrijven met ruim 10 procent.

De winkels in voedings- en genotmiddelen noteerden in 2013 een omzetstijging van 1,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Desondanks kromp hun verkoopvolume sterker dan in de jaren ervoor.

Ontwikkeling verkoopvolume non-foodwinkels

Ontwikkeling verkoopvolume non-foodwinkels

2013 eindigde minder slecht dan het begon

In het vierde kwartaal van 2013 nam de omzet weliswaar nog steeds af, maar de volumes liepen minder sterk terug dan in de eerste drie kwartalen. In het eerste kwartaal bedroeg de volumekrimp van de detailhandel nog bijna 6 procent, en van de non-food zelfs ruim 9 procent. In het vierde kwartaal was dit nog maar een krappe 2 en 3 procent. De volumes slonken in het vierde kwartaal minder hard dan in eerdere kwartalen, mede doordat de inflatie sterk terugliep. De verminderde prijsontwikkeling hangt samen met het wegvallen van het effect van de btw-verhoging van oktober 2012.

Ontwikkeling omzet en verkoopvolume per kwartaal, 2013

Ontwikkeling omzet en verkoopvolume per kwartaal, 2013

Derk van Wijk

Bron: StatLine, Detailhandel; omzetontwikkeling