Monitor prijzen commerciële dienstverlening derde kwartaal 2013

  • Prijzen commerciële dienstverlening stijgen met 0,9 procent
  • Prijsstijging koeriers houdt aan
  • Prijzen onroerendgoedbemiddeling blijven dalen
  • Prijsontwikkeling schoonmaakdiensten stabiel

In het derde kwartaal van 2013 lagen de prijzen van de commerciële dienstverlening 0,9 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2012. Deze prijsontwikkeling blijft ruim achter bij de inflatie van 2,4 procent in september 2013. Binnen de commerciële dienstverlening laten de branches verschillende prijsontwikkelingen zien.

Prijsstijging koeriers houdt aan

De prijzen van de koeriers lagen in het derde kwartaal 2,4 procent hoger dan een jaar eerder. Deze prijsstijging was groter dan in het tweede kwartaal van 2013. Toen lagen de prijzen 1,8 procent hoger. Ondanks de aanhoudende economische malaise stijgen de prijzen van koeriers al sinds het tweede kwartaal van 2010. De koeriers profiteren van de groei van de internetverkopen.

Prijsontwikkeling commerciële dienstverlening en koeriers

Grafiek prijsontwikkeling commerciële dienstverlening en koeriers

Prijzen onroerendgoedbemiddeling blijven dalen

De malaise op de onroerendgoedmarkt houdt nog steeds aan en is ook terug te zien in de prijsontwikkeling van de dienstverlening die hiermee samenhangt. De prijzen van de makelaars en taxateurs daalden gemiddeld met 5,2 procent. Deze branche heeft de afgelopen vijf kwartalen het meeste last gehad van de malaise op de onroerendgoedmarkt. De prijzen van de onroerendgoedpraktijk van notarissen daalden met 3,5 procent minder snel dan die van makelaars en taxateurs, maar ook voor deze branche geldt dat de prijsontwikkeling al ruim twee jaar negatief is.

Ook de prijzen van de architecten daalden in het derde kwartaal opnieuw. De daling dit kwartaal was met 3,2 procent iets sterker dan in de voorgaande twee kwartalen. Toen was de daling 3 procent. De prijzen van architecten dalen al onafgebroken sinds het tweede kwartaal van 2009.

Prijsontwikkeling onroerendgoedbemiddeling

Grafiek prijsontwikkeling onroerendgoedbemiddeling

Prijsontwikkeling schoonmaakdiensten stabiel

De prijzen van schoonmaakdiensten zijn in het derde kwartaal 2,1 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsontwikkeling ligt al sinds 2011 rond de 2 procent. In deze branche wordt veelal gewerkt met contracten van een jaar of langer en de prijsontwikkeling wordt voor een groot deel bepaald door de loonontwikkelingen binnen de branche.

Prijsontwikkeling schoonmaakdiensten

Grafiek prijsontwikkeling schoonmaakdiensten

Bronnen:

Dienstenprijzen; commerciële dienstverlening en transport, index 2010 = 100

Prijsontwikkeling koeriers

Prijsontwikkeling onroerendgoedbemiddeling