Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In oktober 2013 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie ruim 11 procent meer omgezet dan in oktober 2012. De binnenlandse en buitenlandse omzet namen beide toe. Per gemiddelde werkdag was zowel het productievolume als het verkoopvolume groter dan een jaar eerder. De fabrikanten rekenden in oktober, vergeleken met oktober vorig jaar, minder voor hun producten.

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2013)

Hogere omzet en groter volume

Ondernemers  in de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben in oktober 2013 hun omzet met ruim 11 procent zien toenemen vergeleken met oktober een jaar eerder. Oktober telde evenveel werkdagen als oktober 2012. Daarnaast waren de afzetprijzen lager. Het verkoopvolume was hiermee bijna 13 procent hoger dan in oktober vorig jaar.

De toegenomen verkoop van voedings- en genotmiddelen in oktober is geheel toe te schrijven aan de voedingsmiddelenindustrie, de grootste subbranche. Hier nam de omzet bijna 12 procent toe. De verkopen in Nederland stegen ruim 7 procent en op de buitenlandse markt werd voor 16 procent meer verkocht. In de, relatief kleine subbranche, tabakverwerkende industrie was de omzet ruim 16 procent hoger. In de drankenindustrie werd voor ruim 4 procent meer omgezet dan een jaar eerder.

Producten weer goedkoper

In oktober 2013 waren de producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 1,5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Aan een lange reeks van prijsstijgingen was in afgelopen september een eind gekomen. Voor klanten in Nederland waren de producten in oktober ruim 2 procent goedkoper dan in oktober 2012. Op de buitenlandse markt daalden de afzetprijzen ruim een half procent.

De prijsdaling in oktober komt grotendeels doordat voedingsmiddelen 1,5 procent goedkoper werden. Ook in de tabakverwerkende industrie waren de afzetprijzen lager dan een jaar eerder, bijna 2 procent. Drankenfabrikanten vroegen ruim een half procent meer voor hun producten.

Productie toegenomen

Per gemiddelde werkdag is in de voedings- en genotmiddelenindustrie in oktober 2013 ruim 4,5 procent meer geproduceerd dan in dezelfde maand vorig jaar. In de voedingsmiddelenindustrie was de productie 6 procent hoger en in de drankenindustrie bijna 2,5 procent. De productie in de tabakverwerkende industrie was ruim 1 procent lager.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)