Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In september 2013 heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie ruim 3,5 procent meer omzet gerealiseerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was het productievolume hoger. De waarde van de ontvangen orders daalde in september en ook het prijsniveau lag lager.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (september 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (september 2013)

Omzet neemt toe, afzet blijft vrijwel gelijk

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie is in september 2013 met ruim 3,5 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De afzetprijzen daalden ten opzichte van dezelfde maand van het vorige jaar. September telde een werkdag meer dan in september 2012. Per gemiddelde werkdag was het verkoopvolume vrijwel gelijk aan dat in dezelfde maand een jaar eerder.

In september 2013 werd in de subbranche basismetaalindustrie 2 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt bleef het bedrag aan verkopen vrijwel gelijk aan dat van september 2012, op de exportmarkt werd ruim 2,5 procent meer omgezet. In de metaalproductenindustrie steeg de omzet met ruim 4,5 procent. In deze subbranche nam de binnenlandse omzet met bijna 1 procent toe, de omzet op de buitenlandse markt steeg met 11 procent.

De basismetaal- en metaalproductenindustrie sloot het derde kwartaal van 2013 af met ruim 0,5 procent minder omzet in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2012. In de basismetaalindustrie was het bedrag aan verkopen bijna 2,5 procent minder, in de metaalproductenindustrie bleef de omzet vrijwel gelijk aan die van het derde kwartaal van 2012.

Lagere waarde ontvangen orders

In september 2013 heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie ruim 1 procent minder aan orders ontvangen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Hierbij ontliepen de ontwikkelingen in het binnen- en buitenland elkaar niet veel.

In de subbranche basismetaalindustrie daalde in september 2013 de vraag met bijna 6 procent, terwijl in de metaalproductenindustrie de waarde van de ontvangen orders met 2 procent toenam ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De orderontvangsten in de basismetaal- en metaalproductenindustrie waren in het derde kwartaal van 2013 ruim 1,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Goedkopere producten

De basismetaal- en metaalproductenindustrie vroeg in september 2013 ruim 1,5 procent minder voor haar producten dan een jaar eerder. De prijzen op de exportmarkt daalden iets meer dan die in het binnenland.

In de subbranche basismetaalindustrie zijn de producten ruim 2,5 procent goedkoper geworden. De metaalproductenindustrie deed haar producten 1 procent goedkoper van de hand dan in september 2012.

In het derde kwartaal van 2013 werden de producten van de branche ruim 1,5 procent goedkoper in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar.

Meer productie

In september 2013 lag de productie van de basismetaal- en metaalproductenindustrie op een hoger niveau dan het jaar ervoor. Per gemiddelde werkdag was het productievolume bijna 1 procent groter. Het is voor het eerst sinds april 2012 dat de productie per maand weer is toegenomen ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.

In vergelijking met een jaar geleden werd er in het derde kwartaal van 2013 vrijwel evenveel geproduceerd als in hetzelfde kwartaal van 2012.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

In het tweede kwartaal van 2013 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie 1,5 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)