Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is in september 2013 met 5 procent afgenomen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Het verkoop- en productievolume per gemiddelde werkdag waren kleiner. Vergeleken met september 2012 betaalden afnemers minder voor de producten van deze branche. In de chemische industrie nam de waarde van de orderontvangsten af, in de farmaceutische industrie steeg deze waarde.

Omzet, productie en afzetprijs (september 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (september 2013)

Omzet gedaald, verkoopvolume kleiner

In september 2013 is in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 5 procent minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Zowel over de grens als in het binnenland nam de omzet af, met respectievelijk bijna 4,5 en 6 procent. De maand september telde dit jaar een werkdag meer dan september 2012. De producten werden goedkoper vergeleken met september 2012. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag lag deze maand lager in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.

In september 2013 sprongen de farmaceutische industrie en de rubber- en kunststofproductenindustrie er positief uit. Deze onderliggende branches hebben respectievelijk 13 procent en bijna 6 procent meer omgezet dan een jaar eerder. In de aardolie-industrie nam de omzet met ruim 7 procent af. De chemische industrie sloot september af met bijna 6 procent minder omzet.

In het derde kwartaal van 2013 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie ruim 3 procent minder omgezet dan in dezelfde periode van 2012.

Uiteenlopende orderontvangsten

In september 2013 nam de waarde van de orderontvangsten in de chemische industrie met ruim 4,5 procent af ten opzichte van september vorig jaar. Op de nationale markt nam de waarde van de orderontvangsten in deze subbranche met ruim 5 procent af, op de exportmarkt met bijna 4,5 procent.

De farmaceutische industrie kreeg 15 procent meer aan bestellingen binnen vergeleken met september 2012.

Prijzen dalen

De producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie werden in september ruim 6 procent goedkoper in vergelijking met september 2012. De aardolieproducten daalden in september procentueel het meest in prijs. In deze subbranche werden de producten bijna 10 procent goedkoper ten opzichte van september 2012.

In het derde kwartaal van 2013 zijn de producten van de branche ruim 4,5 procent goedkoper geworden.

Productie lager

In september 2013 produceerde de branche minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie nam met ruim 2 procent af.

Het productievolume in het derde kwartaal van 2013 was daarmee bijna 3 procent kleiner dan in het derde kwartaal van 2012.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)