Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in augustus 5 procent meer omzet geboekt dan in augustus 2012. Van zowel de binnenlandse omzet als de export nam de waarde toe. De producten waren iets duurder dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was het omzetvolume alsook het productievolume groter dan een jaar eerder. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal van 2013 groter dan in hetzelfde kwartaal van 2012.

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2013)

Omzet genotmiddelen lager

In augustus 2013 realiseerden ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie 5 procent meer omzet dan in augustus vorig jaar. Augustus had een werkdag minder ten opzichte van augustus 2012 en kende iets hogere afzetprijzen; per gemiddelde werkdag was het omzetvolume ruim 9 procent groter dan een jaar eerder. Klanten uit het buitenland kochten in augustus voor bijna 7 procent meer dan een jaar eerder. Binnen de landsgrenzen nam de omzet bijna 3,5 procent toe.

De stijging komt geheel uit de grootste subbranche voedingsmiddelenindustrie, waar de omzet ruim 6 procent toenam. In de drankenindustrie werd voor bijna 4 procent minder verkocht en de tabaksindustrie zag de omzet bijna 6 procent afnemen.

Producten iets duurder

De voedings- en genotmiddelenindustrie rekende in augustus ruim een half procent meer voor haar producten dan een jaar eerder. De ontwikkelingen in de afzetprijzen voor het binnenland en het buitenland waren bijna identiek.

Sinds december 2012 zijn er maandelijks prijsstijgingen die ten opzichte van het voorgaande jaar steeds kleiner worden. Van mei tot en met november 2012 was er juist sprake van een reeks met alsmaar oplopende prijsstijgingen.

Productie toegenomen

Per gemiddelde werkdag was het productievolume in de voedings- en genotmiddelenindustrie in augustus 2013 ruim 3 procent groter dan in augustus 2012.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

In het tweede kwartaal van 2013 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie ruim 3 procent groter dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)