Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in augustus 2013 bijna 6 procent minder omgezet dan in augustus vorig jaar. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag was groter, het  productievolume per gemiddelde werkdag was kleiner. De afzetprijzen in deze branche daalden ten opzichte van het jaar ervoor. De onderliggende branches chemische en farmaceutische industrie ontvingen in augustus minder orders ten opzichte van vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2013)

Lagere omzet

In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is de omzet in augustus 2013 met bijna 6 procent afgenomen in vergelijking met het jaar ervoor. In het binnenland nam de omzet met bijna 8 procent af, op de buitenlandse markt met 4,5 procent. Augustus 2013 telde één werkdag minder dan dezelfde maand het jaar ervoor. De producten werden bijna 6 procent goedkoper ten opzichte van een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag steeg het verkoopvolume met 4,5 procent vergeleken met een jaar geleden.

De chemische industrie liet in augustus de grootste omzetdaling zien, hier nam het bedrag aan verkopen met bijna 8 procent af. De omzet in de subbranches aardolie- en farmaceutische industrie nam met respectievelijk bijna 5 en ruim 1,5 procent af. De omzet in de rubber- en kunststofproductenindustrie nam als enige subbranche toe. Het bedrag aan verkopen steeg in deze subbranche met bijna 2 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2012.

Afname orderontvangsten

In de chemische industrie nam de waarde van de ontvangen orders in augustus met bijna 8 procent af, in de farmaceutische industrie nam deze waarde met bijna 4 procent af ten opzichte van augustus 2012.

Afzetprijzen lager

De afzetprijs in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in augustus 2013 bijna 6 procent lager dan in augustus vorig jaar. Producten op de binnenlandse markt daalden ruim 5 procent in prijs, die op de buitenlandse markt werden bijna 6 procent goedkoper.

De aardolie-industrie liet in augustus de sterkste prijsdaling zien, de prijs daalde in deze branche met bijna 10 procent in vergelijking met augustus 2012. De prijzen in de chemische en farmaceutische industrie daalden met respectievelijk ruim 3 en 1 procent. De prijzen in de rubber- en kunststofproductenindustrie bleven vrijwel gelijk.

Productievolume neemt af

Het productievolume per gemiddelde werkdag nam in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie in augustus 2013 met ruim 3,5 procent af ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)