Realisaties overige industrie: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in juli 2013 bijna 4 procent meer omgezet dan in de overeenkomstige maand van 2012. Per gemiddelde werkdag was het verkoopvolume kleiner, het  productievolume bleef vrijwel gelijk. De branche deed haar producten tegen eenzelfde prijs van de hand vergeleken met juli vorig jaar. In de onderliggende branches textiel- en kledingindustrie lagen de orderontvangsten boven het niveau van juli 2012.

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2013)

Meer omzet, minder verkopen

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in juli bijna 4 procent meer omgezet dan in juli 2012. Op de exportmarkt steeg het bedrag aan verkopen meer dan in het binnenland, er werd ruim 4 procent meer omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet op de binnenlandse markt nam 3 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Juli 2013 telde een werkdag meer dan juli 2012 en de prijzen bleven vrijwel gelijk. Per gemiddelde werkdag was de hoeveelheid verkochte producten bijna 1 procent kleiner dan een jaar eerder. De afname van het verkoopvolume kwam volledig op conto van ontwikkelingen in het binnenland. Hier werden 2,5 procent minder producten verkocht, de afzet op de buitenlandse markt bleef vrijwel gelijk.

In juli 2013 was in de onderliggende branche kledingindustrie de omzettoename met bijna 30 procent het sterkst, gevolgd door de lederindustrie met 11 procent. In de textielindustrie bleef de toename beperkt tot ruim 1,5 procent in vergelijking met juli vorig jaar.

Hogere waarde ontvangen orders

In juli 2013 haalde de textielindustrie voor ruim 3,5 procent meer aan orders binnen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Met ruim 2,5 procent steeg de waarde van de orderontvangsten uit eigen land minder hard dan die van buitenlandse klanten, deze bestelden voor bijna 4,5 procent meer. De kledingindustrie deed het nog beter en haalde in juli voor ruim 9,5 procent meer aan orders binnen dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt daalde de waarde van de orderontvangsten nog met bijna 4 procent, maar op de exportmarkt steeg deze met maar liefst ruim 40 procent.

Afzetprijs gelijk

De producten van de textiel-, kleding- en lederindustrie waren in juli vrijwel gelijk aan die in de overeenkomstige maand van 2012. Wel lieten de ontwikkelingen in binnen- en buitenland een tegengesteld beeld zien.

Voor de buitenlandse afnemers daalde de verkoopprijs met ruim een half procent, op de binnenlandse markt steeg de afzetprijs met 1 procent.. Met 5 procent was in de subbranche lederindustrie de prijsstijging het hoogst. De producten van de kledingindustrie werden bijna 1 procent duurder, die van de textielindustrie daalde licht  met bijna een half procent.

Productie onveranderd

De gemiddelde dagproductie van de branche was in juli vrijwel gelijk vergeleken met een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In oktober (verslagmaand augustus 2013) worden de realisaties in de papier- en grafische industrie behandeld.

Branche                                                 Verslagmaand

Papier- en grafische industrie               augustus 2013, december 2013, april 2014

Meubelindustrie                                      september 2013, januari 2014, mei 2014

Hout- en bouwmaterialenindustrie         oktober 2013, februari 2014, juni 2014

Textiel-, kleding- en lederindustrie         november 2013, maart 2014, juli 2014