Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in juli 2013 bijna 2 procent meer omgezet dan in juli vorig jaar. Het verkoopvolume en productievolume per gemiddelde werkdag waren kleiner. Producten van de branche daalden in prijs ten opzichte van een jaar eerder. De waarde van de orderontvangsten in de farmaceutische industrie bleef vrijwel gelijk, in de chemische industrie daalde deze waarde ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2013)

Omzet hoger

In juli 2013 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie bijna 2 procent meer omgezet dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Op de binnenlandse markt  bleef de omzet vrijwel gelijk, maar op de buitenlandse markt nam de omzet met 2,5 procent toe. Juli 2013 telde een werkdag meer dan juli 2012 en de producten werden 1,5 procent goedkoper. Per gemiddelde werkdag daalde het verkoopvolume met ruim 1 procent vergeleken met een jaar geleden.

Met respectievelijk bijna 7 procent en ruim 3,5 procent kenden de onderliggende branches aardolie-industrie en rubber- en kunststofproductenindustrie in juli een omzettoename. De chemische en de farmaceutische industrie behaalden respectievelijk 1,5 procent en bijna 9 procent minder omzet dan in dezelfde maand van 2012.

Lagere orderontvangsten in chemische industrie

In de chemische industrie was de waarde van de ontvangen orders in juli 2013 ruim 1,5 procent lager dan een jaar eerder. Deze subbranche haalde  ruim 4 procent meer binnenlandse orders binnen, maar zag het bedrag aan buitenlandse bestellingen met eenzelfde percentage afnemen.

De waarde van de orderontvangsten in de farmaceutische industrie bleef in juli 2013 vrijwel gelijk aan de waarde in juli 2012.

Afzetprijs daalt

In juli 2013 was de afzetprijs in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 1,5 procent lager dan in juli vorig jaar. Binnen de landsgrenzen daalden de prijzen van producten uit deze branche bijna 1 procent, buiten de landsgrenzen daalden de prijzen met bijna 2 procent.

Aardolieproducten werden bijna 3,5 procent goedkoper in vergelijking met juli 2012.  In de overige branches was er sprake van kleine prijsschommelingen, de totale prijzen bleven echter vrijwel gelijk vergeleken met juli 2012.

Productievolume neemt af

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in juli per gemiddelde werkdag bijna 3,5 procent minder geproduceerd dan in juli 2012.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)