Oordeel en verwachtingen overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

Uit de Conjunctuurenquête Nederland van augustus 2013 blijkt dat het beeld in de hout- en bouwmaterialenindustrie nog altijd uitermate somber is. Maar alle indicatoren laten wel een verbetering zien. De orderontvangsten nemen minder sterk af en de productie is toegenomen. De ondernemers zijn nog steeds pessimistisch in hun verwachtingen, maar minder dan in de vorige maanden.

Toename werkvoorraad

De ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie hebben in de periode mei – juli  van dit jaar de orders opnieuw zien afnemen. Sinds maart 2011 zijn de orderontvangsten onafgebroken afgenomen. De afname ligt echter nu wel op het laagste niveau sinds augustus 2011. De productie was de afgelopen maanden hoger. De index orderpositie, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, nam toe tot 87,8 bijna 4 procentpunten hoger dan een maand eerder (september 2011=100). De orderpositie wordt door de ondernemers als te klein beoordeeld. Per saldo is 32 procent die mening toegedaan. Dit saldo is echter beduidend kleiner dan een maand eerder toen nog ruim 40 procent ontevreden was.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Minder personeel

De ondernemers blijven pessimistisch in hun verwachtingen. Voor de komende drie maanden wordt een verdere daling  van de productie voorzien door per saldo 5 procent van de ondernemers. Daarbij verwachten ze ook minder in te gaan kopen bij hun leveranciers. De aan hun afnemers in rekening te brengen prijzen zullen nagenoeg niet verder dalen. De omvang van het personeelsbestand zal volgens de ondernemers afnemen. Ook over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers nog altijd pessimistisch.

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2013

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2013

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In september zullen de oordelen en verwachtingen van de Textiel-, kleding- en lederindustrie worden weergegeven.
Branche                                                              Verslagmaand
Textiel-, kleding- en lederindustrie                september 2013, januari 2014
Papier- en grafische industrie                        oktober 2013, februari 2014
Meubelindustrie                                                 november 2013, maart 2014
Hout- en bouwmaterialenindustrie                december 2013, april 2014