Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie is in juni 2013 met 8 procent afgenomen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Ook het omzetvolume en het productievolume per gemiddelde werkdag lagen op een lager niveau. De waarde van de orderontvangsten was hoger. De producten werden tegen hogere prijzen verrekend dan een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2013)

Lagere omzet

De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie nam in juni met 8 procent af in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Het feit dat juni 2013 een werkdag minder telde dan juni 2012 zorgde voor een negatief effect. Per gemiddelde werkdag was het verkoopvolume en kleiner.

In de elektrotechnische industrie nam de omzet met 20 procent af, in de elektrische apparatenindustrie was de afname ruim 5 procent en in de machine-industrie nam de omzet af met ruim 4 procent. Opvallend is dat alleen de omzet op de buitenlandse markt in de elektrische apparatenindustrie een positieve ontwikkeling liet zien, hier steeg de omzet in juni 2013 met bijna 3,5 procent vergeleken met juni 2012.

De elektrotechnische en machine-industrie sloot het tweede kwartaal van 2013 af met 4,5 procent minder omzet in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2012.

Meer orders ontvangen

In juni 2013 lag de waarde van de ontvangen orders bijna 4 procent hoger dan een jaar eerder. De elektrotechnische industrie haalde ruim 3 procent meer aan orders binnen. In de machine-industrie namen de bestellingen op de binnenlandse markt af met bijna 3,5 procent, maar de waarde van de ontvangen orders op de buitenlandse markt was 10 procent hoger, waardoor het totaal voor deze subbranche op een stijging van ruim 8 procent uitkwam. In de elektrische apparatenindustrie was de waarde van de orders 20 procent lager.

Over het gehele tweede kwartaal namen de orderontvangsten met ruim 2,5 procent af in vergelijking met het tweede kwartaal van 2012.

Prijzen blijven stijgen

In juni 2013 moest er voor de producten van de elektrotechnische en machine-industrie ruim 2,5 procent meer betaald worden dan een jaar eerder. Ondernemers in de elektrische apparatenindustrie en in  de machine-industrie verhoogden hun  prijzen met respectievelijk 3,5 en ruim 3 procent, terwijl de prijzen in de elektrotechnische industrie vrijwel gelijk bleven.

De prijsontwikkelingen in juni lagen op vrijwel hetzelfde niveau als in de eerste twee maanden van het kwartaal. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012 zijn de prijzen in deze branche in het tweede kwartaal van 2013 met ruim 2,5 procent gestegen.

Minder geproduceerd

De productie in de elektrotechnische en machine-industrie is in juni 2013 bijna 7 procent lager dan die van juni 2012. Met dit resultaat kwam de productie in het gehele tweede kwartaal bijna 3,5 procent lager uit in vergelijking met hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)