Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

De basismetaal- en metaalproductenindustrie heeft in juni 2013 ruim 4,5 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag werd er weliswaar meer verkocht, maar was de productie kleiner. Het niveau van de ontvangen orders lag onder dat van juni 2012. Producten werden tegen lagere prijzen afgerekend.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (juni 2013)

Omzet neemt af

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie is in juni 2013 met ruim 4,5 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De afzetprijzen daalden ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. Juni telde een werkdag minder dan juni 2012. Per gemiddelde werkdag verkocht de branche 2 procent meer dan een jaar geleden.

In de subbranche basismetaalindustrie nam de omzet met ruim 1 procent af, in de metaalproductenindustrie werd  ruim 6 procent minder omgezet. De lagere omzet van beide subbranches kwam volledig voor rekening van ontwikkelingen op de binnenlandse markt; daar werd een afname van respectievelijk 13 procent en 12 procent gerealiseerd, terwijl ontwikkelingen op de exportmarkt een toename lieten zien van respectievelijk bijna 2 procent en bijna 1,5 procent.

De basismetaal- en metaalproductenindustrie sloot het tweede kwartaal van 2013 af met ruim 4,5 procent minder omzet in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2012. In de basismetaalindustrie was het bedrag aan verkopen ruim 8 procent minder en in de metaalproductenindustrie ruim 2,5 procent.

Lagere waarde ontvangen orders

In juni 2013 was de waarde van de ontvangen orders in de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 11 procent lager dan die in juni 2012. Zowel op de binnenlandse markt als uit het buitenland nam de vraag af; de waarde van de ontvangen orders daalde respectievelijk met 18 procent en met bijna 6 procent. Juni is daarmee de vierde opeenvolgende maand waarin de waarde van de orderontvangsten op een lager niveau lag dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In de subbranche basismetaalindustrie daalde de vraag met bijna 4,5 procent terwijl in de metaalproductenindustrie de vraag met 14 procent afnam.

In het tweede kwartaal van 2013 waren de orderontvangsten in de basismetaal- en metaalproductenindustrie 5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Goedkopere producten

De basismetaal- en metaalproductenindustrie vroeg in juni 2013 bijna 2 procent minder voor haar producten dan een jaar eerder. De afzetprijzen op de binnenlandse markt daalden met ruim 1 procent, terwijl die op de exportmarkt met ruim 2,5 procent daalden.

In de subbranche basismetaalindustrie zijn de producten ruim 4 procent goedkoper geworden. De metaalproductenindustrie deed haar producten ruim 0,5 procent goedkoper van de hand dan in juni vorig jaar.

In het tweede kwartaal van 2013 werden de producten van de branche bijna 2 procent goedkoper in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar.

Productie neemt af

In vergelijking met een jaar geleden werd er in juni 2013 per gemiddelde werkdag bijna 6 procent minder geproduceerd door de basismetaal- en de metaalproductenindustrie.

De gemiddelde dagproductie lag in het tweede kwartaal van 2013 bijna 3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2012.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het eerste kwartaal van 2013 bijna 7 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)