Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van juli 2013 laat iets minder somber beeld zien voor de voedings- en genotmiddelenindustrie. De oordelen zijn nog wel overwegend negatief en de verwachtingen zijn nog altijd weinig optimistisch.

Ondernemers minder ontevreden over werkvoorraad

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode april – juni licht toegenomen ten opzichte van de periode januari - maart. De productie is eveneens toegenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, verbeterde in juli tot 95,1. Het oordeel van de ondernemers over deze werkvoorraad is dan ook een stuk minder minder negatief. Het oordeel over de voorraden eindproduct verslechterde echter.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Verbetering concurrentiepositie

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het tweede kwartaal van 2013 op zowel de binnenlandse markt als de buitenlandse afzetmarkten (binnen en buiten de EU) opnieuw verbeterd. Net als vorige kwartalen gaf een aanzienlijk deel (bijna 15%) van de ondernemers aan dat onvoldoende vraag momenteel de productie belemmert. De bezettingsgraad van de productie-installaties lag aan het einde van het tweede kwartaal op 74,0 procent, iets hoger dan een kwartaal eerder. Het aantal ondernemers dat de productiecapaciteit momenteel als te klein beoordeelt, is nu nagenoeg gelijk aan het aantal dat deze te groot vindt.

Bedrijvigheid zal licht afnemen

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers pessimistischer dan een maand eerder. Wel wordt in de komende drie maanden op een lichte stijging van de buitenlandse afzet gerekend. De ondernemers hebben pessimistische verwachtingen over de productie in de komende drie maanden. De inkopen bij hun leveranciers zullen nauwelijks wijzigen. De afzetprijzen zullen naar verwachting stijgen, per saldo verwacht ruim één op de tien ondernemers de prijzen te verhogen. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers per saldo negatief, maar in iets mindere mate dan in juni.

Verwachting voor juli tot en met september 2013

Verwachting voor juli tot en met september 2013