Oordeel en verwachtingen overige industrie: meubelindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van juli 2013 laat een iets minder somber beeld zien in de meubelindustrie. De orderontvangsten zijn afgenomen, net als de productie. De werkvoorraad is echter iets toegenomen en de verwachtingen voor komende maanden zijn minder negatief. De meubelindustrie maakt, in termen van omzet, slechts één procent uit van de totale industrie.

Werkvoorraad iets toegenomen

Volgens de ondernemers in de meubelindustrie zijn de orderontvangsten in de periode april - juni afgenomen ten opzichte van de periode januari – maart. De productie is eveneens gedaald. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, steeg echter iets en kwam in juli uit op 76,5. De ondernemers in deze branche beoordelen de omvang van hun orderportefeuille als te klein. De voorraden eindproduct worden als te groot beoordeeld.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Onvoldoende vraag blijft ondernemers hinderen

Volgens de ondernemers is hun concurrentiepositie in het tweede kwartaal op de binnenlandse markt licht verslechterd. Op de buitenlandse markt trad daarentegen een verbetering op. Dit vertaalt zich echter nog niet tot verbeterde verwachtingen over de buitenlandse afzet in de komende drie maanden. Onvoldoende vraag wordt door ruim één derde van de ondernemers gezien als een belemmering voor de productie. De bezettingsgraad van de productie-installaties kwam op 74,4 procent, 4 procentpunten hoger dan een kwartaal eerder.

Minder negatieve verwachtingen

De ondernemers zijn minder pessimistisch in hun verwachtingen voor de komende drie maanden. Wel blijven de verwachtingen flink negatief. Ze verwachten een verder afnemende productie in de komende maanden. Daarbij denken ze eveneens minder in te gaan kopen bij hun leveranciers. Verder wordt er een krimp van de werkgelegenheid voorzien, maar in mindere mate dan een maand eerder. De ondernemers voorzien lagere afzetprijzen. Ook over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers nog altijd pessimistisch.

Verwachting voor juli 2013 tot en met september

Verwachting voor juli tot en met september 2013

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In mei zullen de oordelen en verwachtingen van de Textiel-, kleding- en lederindustrie worden weergegeven.
Branche                                                       Verslagmaand
 Hout- en bouwmaterialenindustrie              augustus 2013, december 2013
Textiel-, kleding- en lederindustrie               september 2013, januari 2014
Papier- en grafische industrie              oktober 2013, februari 2014
Meubelindustrie                                       november 2013, maart 2014