Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is  in mei 2013 met ruim 8 procent afgenomen ten opzichte van mei 2012. Ook de gemiddelde dagproductie en –afzet waren deze maand lager dan in mei 2012. Tevens daalde de afzetprijs. De waarde van de ontvangen orders was in de chemische industrie lager en in de farmaceutische industrie hoger dan vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (mei 2013)

Omzet en verkoopvolume lager

In mei 2013 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie ruim 8 procent minder omgezet dan in dezelfde maand het jaar ervoor. In het buitenland nam de omzet met ruim 9 procent het sterkst af, terwijl op de binnenlandse markt de omzet met ruim 6 procent afnam. Per gemiddelde werkdag daalde het verkoopvolume met ruim 2,5 procent vergeleken met een jaar geleden. Mei 2013 telde evenveel werkdagen als mei 2012.

De onderliggende branches aardolie- en chemische industrie hadden in mei een omzetafname van respectievelijk 11 procent en ruim 8 procent. De farmaceutische industrie en de rubber- en kunststofproductenindustrie behaalden respectievelijk ruim 4 en ruim 5 procent meer omzet dan in dezelfde maand van 2012.

Lagere orderontvangsten in chemie

De chemische industrie heeft in mei 2013 ruim 8 procent minder orders ontvangen dan in mei vorig jaar. De afname van de buitenlandse orderontvangsten was ruim 5 procent. De waarde van de orderontvangsten op de binnenlandse markt was 13 procent lager dan in mei 2012.

In de farmaceutische industrie was de waarde van de ontvangen orders in mei 2012 hoger dan een jaar eerder. Deze subbranche haalde ruim 5 procent meer orderontvangsten binnen.

Afzetprijs blijft dalen

In mei 2013 was de afzetprijs bijna 6 procent lager ten opzichte van mei vorig jaar. Binnen de landsgrenzen daalden de producten wat minder in prijs dan erbuiten.

In de aardolie-industrie daalden de prijzen het meest, met bijna 8 procent in vergelijking met mei 2012, chemische producten daalden 5 procent in prijs. In de farmaceutische industrie daalden de afzetprijzen met ruim 0,5 procent, terwijl bij de rubber- en kunststofproductenindustrie de prijzen vrijwel gelijk bleven.

Productievolume neemt af

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in mei per gemiddelde werkdag ruim 5 procent minder geproduceerd dan in de overeenkomstige maand van 2012.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)