Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie hebben in april 2013 bijna 8 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De afzetprijzen waren ook hoger dan vorig jaar. Per gemiddelde werkdag was in april 2013 het omzetvolume kleiner en het productievolume groter dan in april 2012. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2013 groter dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (april 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (april 2013)

Omzet hoger, volume kleiner

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in april 2013 voor bijna 8 procent meer verkocht dan een jaar eerder. De branche profiteerde vooral van meer vraag uit het buitenland; de export steeg 10 procent. De stijging van de totale omzet komt geheel op conto van de verreweg grootste subbranche voedingsmiddelenindustrie: hier nam de omzet met ruim 8 procent toe. De subbranches drankenindustrie en tabakverwerkende industrie noteerden omzetstijgingen van respectievelijk bijna 5,5 procent en bijna 2 procent. De industrie als geheel zag de omzet met ruim 5 procent afnemen.

April 2013 had een werkdag meer dan april 2012, daarnaast kende april 2013 hogere afzetprijzen dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor het aantal werkdagen en prijsmutaties was de gemiddelde dagomzet ruim 1,5 procent lager dan in april 2012.

Prijsstijgingen vlakken af

In april 2013 rekenden ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie 4 procent meer voor hun producten dan in april 2012. Binnenlandse klanten moesten ruim 3,5 procent meer betalen. Afnemers in het buitenland betaalden bijna 4,5 procent meer dan het jaar ervoor. Sinds november 2012 vlakken de prijsstijgingen in alle subbranches af.

Productie hoger

Per gemiddelde werkdag was het productievolume in de voedings- en genotmiddelenindustrie in april ruim 2 procent hoger dan in april 2012.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het  eerste kwartaal van 2013 bijna 1,5 procent groter dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)