Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In april 2013 heeft de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 4,5 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was ook het verkoopvolume kleiner. Het productievolume per gemiddelde werkdag was vrijwel gelijk aan dat van april vorig jaar. Het niveau van de ontvangen orders lag onder dat van april 2012. Producten werden tegen lagere prijzen afgerekend. In het eerste kwartaal van 2013 was het volume van de bruto toegevoegde waarde kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (april 2013)

Omzet en verkoopvolume nemen af

In april was de omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 4,5 procent lager dan in april 2012. De afzetprijzen daalden ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. April 2013 telde een werkdag meer dan april 2012. Per gemiddelde werkdag verkocht de branche bijna 8 procent minder dan een jaar geleden.

In april 2013 werd in de subbranche basismetaalindustrie 12 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Buiten de landsgrenzen was de daling het hoogst, namelijk 14 procent. Op de binnenlandse markt nam het bedrag aan verkopen met bijna 6 procent af. In de metaalproductenindustrie was de omzet vrijwel gelijk aan die van april 2012. In deze subbranche nam de binnenlandse omzet met bijna 3 procent af, terwijl de omzet op de exportmarkt met ruim 4 procent steeg.

Weer lagere waarde ontvangen orders

De orderportefeuille vertegenwoordigde in april 2013 een 2,5 procent lagere waarde dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt daalde de waarde van de ontvangen orders met 9 procent, dit in tegenstelling tot de ontwikkeling op de buitenlandse markt waar voor ruim 2 procent meer aan orders werd ontvangen.

In de subbranche basismetaalindustrie daalde de vraag naar producten met ruim 9 procent. De metaalproductenindustrie liet een toename van vraag naar producten van ruim 2 procent zien.

Goedkopere producten

De basismetaal- en metaalproductenindustrie vroeg in april 2013 ruim 1,5 procent minder voor haar producten dan een jaar eerder. De afzetprijzen op de exportmarkt daalden harder dan die in het binnenland.

In de subbranche basismetaalindustrie zijn de producten ruim 4 procent goedkoper geworden. In de metaalproductenindustrie bleven de afzetprijzen vrijwel gelijk aan die van april 2012.

Productie vrijwel gelijk

Het productievolume per gemiddelde werkdag was in april 2013 vrijwel gelijk aan dat van april vorig jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in het eerste kwartaal van 2013 bijna 7 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)