Commerciële dienstverlening krimpt verder

De toegevoegde waarde van de commerciële dienstverlening is in het eerste kwartaal van 2013 opnieuw gekrompen, met 2,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. De toegevoegde waarde van de niet-commerciële dienstverlening was 0,2 procent hoger dan een jaar eerder.

Toegevoegde waarde dienstverlening

Groei toegevoegde waarde van de dienstverlening

Verdere groei gezondheids- en welzijnszorg

Bij vrijwel alle commerciële dienstverleners kromp in het eerste kwartaal de toegevoegde waarde. De zakelijke dienstverleners gingen er 3,2 procent op achteruit, de uitzendbureaus met 4,1 procent. De reisbureaus lieten nog wel een groei zien. De toegevoegde waarde bij de niet-commerciële dienstverlening was 0,2 procent hoger dan een jaar eerder. Zowel de productie van de overheid als het onderwijs kromp. Dat de productie van de niet-commerciële  dienstverlening niet kromp, kwam door de groei van de gezondheids- en welzijnszorg.

Negatieve bijdrage commerciële dienstverlening aan bbp

De krimp van de commerciële dienstverlening in het eerste kwartaal leidde tot een negatieve bijdrage aan de ontwikkeling van het bbp (1,1 procent). De bijdrage van de niet-commerciële dienstverlening aan de bbp-groei was door de groei van de zorg net positief.

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Bijdrage dienstverlening aan de economische ontwikkeling

Informatie over de actuele stand van het producentenvertrouwen vindt u in het Conjunctuurbericht.

Meer informatie over de zakelijke dienstverlening vindt u in de Monitor zakelijke diensten.