Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is in april 2013 met 12 procent afgenomen ten opzichte van april 2012. Ook de gemiddelde dagproductie en -afzet waren deze maand lager dan in april 2012. Tevens daalde de afzetprijs. De waarde van de ontvangen orders was in de chemische industrie lager en in de farmaceutische industrie hoger dan vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (april 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (april 2013)

Omzet afgenomen

In april 2013 was de omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 12 procent lager dan in april vorig jaar. In zowel het binnen- als het buitenland vond een afname van de omzet plaats. In het binnenland nam de omzet met 21 procent af en in het buitenland nam de omzet met ruim 7 procent af. De afzetprijs daalde deze maand en april 2013 had één werkdag meer dan april vorig jaar. De afzet per gemiddelde werkdag nam daarmee met 10 procent af.

In twee van de vier onderliggende branches, de aardolie-industrie en de chemische industrie, werd er in april 2013 minder omzet gerealiseerd dan in april vorig jaar. De aardolie-industrie zag de omzet met 18 procent afnemen. De omzet in de chemische industrie nam af met 10 procent. In beide subbranches nam de omzet in het binnenland sterker af dan de omzet op de buitenlandse markt.

In de twee overige onderliggende branches, de farmaceutische industrie en de rubber- en kunststofproductenindustrie, werd er in april 2013 meer omzet gerealiseerd. De omzet in de farmaceutische industrie nam met ruim 1,5 procent toe, voornamelijk dankzij een toename van de omzet van 20 procent in het binnenland. En de omzet in de rubber- en kunststofproductenindustrie nam met ruim 2,5 procent toe, waarbij de ontwikkelingen in het binnen- en buitenland elkaar niet veel ontliepen.

Orderontvangsten wisselend

In april 2013 was de waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie 11 procent lager dan vorig jaar. De orderontvangsten namen in het binnenland met 20 procent en in het buitenland met 7 procent af.

De vraag naar producten uit de farmaceutische industrie nam in april 2013 toe. De waarde van de ontvangen orders was ruim 5 procent hoger dan vorig jaar. De orders namen in het binnenland met 20 procent en in het buitenland met bijna 3,5 procent toe.

Afzetprijs gedaald

In april 2013 waren de producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie ruim 7 procent goedkoper dan in april 2012. De ontwikkelingen in het binnen- en buitenland ontliepen elkaar niet veel.

De aardolie-industrie is grotendeels verantwoordelijk voor deze gedaalde afzetprijs. In deze subbranche nam de afzetprijs met 13 procent af ten opzichte van april vorig jaar. Ook de chemische industrie zag de afzetprijs dalen. De afzetprijs was in deze subbranche ruim 4 procent lager. In de farmaceutische industrie bleef de prijs gelijk en in de rubber- en kunststofproductenindustrie nam de afzetprijs met ruim 0,5 procent toe.

Productie afgenomen

In april 2013 werd er minder geproduceerd in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie. Het productievolume per gemiddelde werkdag was bijna 7 procent kleiner dan vorig jaar. Afgezien van de farmaceutische industrie, waar de productie per gemiddelde werkdag met bijna 4,5 procent toenam, produceerden alle subbranches per gemiddelde werkdag minder dan in april 2012.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)