Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van mei 2013 laat een pessimistischer beeld zien voor de voedings- en genotmiddelenindustrie dan in april. De werkvoorraad is afgenomen, de oordelen waren negatiever. De ondernemers zijn wel in hun verwachtingen voor komende maanden iets minder negatief.

Ondernemers minder tevreden over werkvoorraad

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode februari – april licht afgenomen ten opzichte van de periode november - januari. De productie is eveneens iets afgenomen. De werkvoorraad, uitgedrukt in de index orderpositie, verslechterde in mei tot 94,4. Het oordeel van de ondernemers over deze werkvoorraad was dan ook negatiever dan een maand eerder. Het oordeel over de voorraden eindproduct verslechterde licht.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Bedrijvigheid zal licht toenemen

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers negatiever dan een maand eerder. De ondernemers verwachten echter wel een lichte stijging van de productie in de komende drie maanden. De inkopen bij hun leveranciers zullen eveneens licht toenemen. De aan afnemers in rekening te brengen afzetprijzen zullen naar verwachting stijgen, per saldo verwacht ruim één op de elf ondernemers de prijzen te verhogen. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers net als vorige maand somber, maar iets minder dan vorige maand.

Verwachting voor mei tot en met juli 2013

Verwachting voor mei tot en met juli 2013