Oordeel en verwachtingen overige industrie: textiel-, kleding- en leerindustrie

De Conjunctuurenquête Nederland van mei 2013 laat een negatief beeld zien de textiel-, kleding- en leerindustrie. De orderontvangsten zijn afgenomen in de afgelopen maanden en de ondernemers zijn negatief in hun oordelen. Ook in hun verwachtingen voor de komende drie maanden zijn ze overwegend negatief.

Afname orderontvangst

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de periode februari – april afgenomen ten opzichte van de periode november - januari. De productie is eveneens afgenomen, maar wel in mindere mate dan in de voorgaande maanden. De index orderportefeuille, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, kwam uit op 99,0 en bleef daarmee rond hetzelfde niveau als in de voorgaande maand. Per saldo vindt één derde van de ondernemers dat hun orderpositie te klein is. Het oordeel over de voorraad gereed product verbeterde wel.

Orderpositie, oordeel 1) en index 2)

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere afzetprijzen verwacht

Over de ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf in de komende drie maanden zijn de ondernemers net zo pessimistisch als in de voorgaande maanden het geval was. De ondernemers verwachten een daling van de productie in de komende drie maanden. De inkopen bij hun leveranciers zullen daarbij eveneens afnemen. De afzetprijzen zullen iets stijgen, per saldo verwacht 3 procent van de ondernemers de prijzen te verhogen. Over de toekomstige werkgelegenheid zijn de ondernemers aanhoudend somber.

Verwachting voor mei tot en met juli 2013

Verwachting voor mei tot en met juli 2013

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In juni zullen de oordelen en verwachtingen van de Papier- en grafische industrie worden weergegeven.
Branche                                                     Verslagmaand
Papier- en grafische industrie                     juni 2013, oktober 2013
Meubelindustrie                                           juli 2013, november 2013
Hout- en bouwmaterialenindustrie              augustus 2013, december 2013
Textiel-, kleding- en lederindustrie      september 2013, januari 2014