Realisaties: transportmiddelenindustrie

In maart 2013 heeft de transportmiddelenindustrie 16 procent minder omzet gerealiseerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. De waarde van de orderontvangsten nam eveneens af vergeleken met een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag namen ook het verkoopvolume en het productievolume af. De afzetprijzen zijn in maart wederom licht gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2013)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (maart 2013)

Omzetafname

In maart 2013 heeft de transportmiddelenindustrie 16 procent minder omgezet ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De binnenlandse omzet nam met 24 procent af, de resultaten op de exportmarkt namen met 13 procent af. De maand maart telde een werkdag minder dan maart 2012. De afzetprijzen stegen licht ten opzichte van vorig jaar. Het verkoopvolume per gemiddelde werkdag kwam hiermee uit op een afname van 13 procent.

De transportmiddelenindustrie zette het eerste kwartaal van 2013 bijna 9 procent minder om vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2012.

Orderontvangsten afgenomen

De waarde van de orderontvangsten nam in maart 2013 ruim 6 procent af ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De binnenlandse vraag naar producten is in maart voor de vierde achtereenvolgende maand afgenomen; de waarde van de ontvangen orders daalde hier met ruim 30 procent. De buitenlandse orderontvangsten namen echter met ruim 2,5 procent toe.

De waarde van de orderontvangsten in de transportmiddelenindustrie zijn in het eerste kwartaal van 2013 eveneens afgenomen; de vraag nam met ruim 4,5 procent af ten opzichte van het eerste kwartaal in 2012.

Prijzen wederom licht gestegen

De afzetprijzen in de transportmiddelenindustrie zijn in maart 2013 voor het derde jaar op een rij gestegen; de prijzen stegen met bijna 1,5 procent ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor. Producten afgezet in het binnenland stegen harder in prijs dan producten die op de buitenlandse markt werden verkocht.

In het eerste kwartaal van 2013 stegen de afzetprijzen in de transportmiddelenindustrie ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012 met bijna 1,5 procent.

Productie neemt af

In maart 2013 was de gemiddelde dagproductie in de transportmiddelenindustrie 10 procent kleiner dan in dezelfde maand van 2012.

In het hele eerste kwartaal van 2013 was de gemiddelde dagproductie bijna 7 procent kleiner dan in hetzelfde kwartaal van het jaar ervoor.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

In het vierde kwartaal van 2012 was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de transportmiddelenindustrie ruim 6 procent kleiner dan een jaar eerder. Voor het vierde kwartaal op rij liet de toegevoegde waarde een krimp zien ten opzichte van het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)