Realisaties overige industrie: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in maart 2013 2,5 procent minder omgezet dan in de overeenkomstige maand van 2012. Per gemiddelde werkdag steeg het verkoopvolume licht, het productievolume was kleiner. De branche deed haar producten tegen een hogere prijs van de hand. In de onderliggende branches textiel- en kledingindustrie lagen de orderontvangsten onder het niveau van maart 2012.

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2013)

Minder omzet, verkoopvolume vrijwel gelijk

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in maart 2,5 procent minder omgezet dan in maart 2012. Op de binnenlandse markt daalde het bedrag aan verkopen iets meer, daar werd bijna 4 procent minder omgezet. De omzet op de exportmarkt nam af met bijna 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een hogere afzetprijs beïnvloedde de omzet positief. In maart steeg per gemiddelde werkdag het aantal verkopen licht met bijna een half procent.

In maart 2013 was in de onderliggende branche lederindustrie de omzetafname met 20 procent het sterkst, de textielindustrie kende een beperkte afname van bijna 1 procent. De kledingindustrie had als enige subbranche een hogere omzet, van ruim 8 procent, in vergelijking met maart vorig jaar.

Het bedrag aan verkopen van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in het eerste kwartaal van 2013 gelijk aan dezelfde periode een jaar eerder.

Flink lagere waarde ontvangen orders

In maart 2013 haalde de textielindustrie voor 18 procent minder aan orders binnen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Met 23 procent daalde de waarde van de orderontvangsten over de grens harder dan in eigen land, waar de daling ruim 4 procent bedroeg. De kledingindustrie deed het minder slecht en haalde in maart voor bijna 14 procent minder aan orders binnen dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt daalde de waarde van de orderontvangsten met bijna een kwart, op de exportmarkt groeide de waarde met 18 procent.

De kwartaalontwikkeling van de orderontvangsten in de onderliggende branches is gematigder dan de ontwikkeling in maart. De textielindustrie haalde in het eerste kwartaal van 2013 voor bijna 4 procent minder aan orders binnen ten opzichte van een jaar eerder, de kledingindustrie bijna 5 procent minder.

Afzetprijs op hoger niveau

De producten van de branche waren in maart bijna 2 procent duurder dan in de overeenkomstige maand van 2012. Voor de binnenlandse afnemers steeg de prijs iets harder dan voor de buitenlandse markt. Met ruim 6 procent was in de subbranche lederindustrie de prijsstijging het sterkst. De producten van de textiel- en de kledingindustrie werden respectievelijk bijna 2 en bijna 1 procent duurder ten opzichte van maart vorig jaar.

De prijsontwikkeling binnen de textiel-, kleding- en lederindustrie in het eerste kwartaal van 2013 is vergelijkbaar met die in maart.

Minder productie

De gemiddelde dagproductie van de branche was in maart bijna 2 procent kleiner vergeleken met een jaar eerder.

In het eerste kwartaal van 2013 kromp de productie met ruim een half procent.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In juni (verslagmaand april 2013) worden de realisaties in de papier- en grafische industrie behandeld.

Branche                                                  Verslagmaand

Papier- en grafische industrie                april 2013, augustus 2013, december 2013

Meubelindustrie                                       mei 2013, september 2013, januari 2013

Hout- en bouwmaterialenindustrie          juni 2013, oktober 2013, februari 2013

Textiel-, kleding- en lederindustrie          juli 2013, november 2013, maart 2013