Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

In maart 2013 is de omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie met 11 procent afgenomen ten opzichte van de omzet in maart 2012. Ook de gemiddelde dagproductie en -afzet namen af en de afzetprijs daalde. In de chemische industrie en de farmaceutische industrie was de waarde van de ontvangen orders lager dan vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2013)

Omzet, productie en afzetprijs (maart 2013)

Minder omzet

De omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie nam in maart met 11 procent af ten opzichte van vorig jaar. In het binnenland nam de omzet met 15 procent en in het buitenland met ruim 9 procent af. Maart 2013 telde een werkdag minder dan maart 2012 en de afzetprijs in deze branche is gedaald. Per gemiddelde werkdag nam daarmee de afzet met bijna 2,5 procent af ten opzichte van een jaar eerder.

Bij de subbranche aardolie-industrie nam de omzet met 11 procent af, waarbij in het binnenland de omzet met 17 procent afnam en de omzet uit buitenland met bijna 6 procent. Bij de chemische industrie werd een afname van de omzet van 13 procent waargenomen en bij de rubber- en kunststofproductenindustrie een afname van bijna 5 procent. De farmaceutische industrie kwam als enige subbranche uit op een omzettoename ten opzichte van vorig jaar, met ruim 2 procent. Dit was het gevolg van een toename van 22 procent in het binnenland. De omzet uit het buitenland bleef vrijwel gelijk.

In het eerste kwartaal van 2013 nam de omzet in deze branche met bijna 6 procent af ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. Bij zowel de aardolie-industrie als de chemische industrie nam de omzet af met bijna 7 procent. In de farmaceutische industrie nam de omzet met ruim 1 procent toe. De omzet in de rubber- en kunststofproductenindustrie nam met ruim 1,5 procent toe in het eerste kwartaal van 2013.

Waarde orderontvangsten lager

De waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie was in maart 2013 12 procent lager dan vorig jaar. Vanuit het binnen- en buitenland namen de orderontvangsten met vergelijkbare percentages af. Bij de farmaceutische industrie daalde de vraag in maart met ruim 6 procent ten opzichte van vorig jaar. Terwijl de orderontvangsten bij deze subbranche in het binnenland met 23 procent toenamen, namen de orderontvangsten uit het buitenland met ruim 9 procent af.

In het eerste kwartaal van 2013 namen de orderontvangsten met bijna 5 procent af in de chemische industrie. De vraag naar producten uit de farmaceutische industrie nam echter in dit kwartaal met 2 procent toe. Hierbij namen in het binnenland de orderontvangsten met 25 procent toe, terwijl uit het buitenland de orderontvangsten met ruim 0,5 procent afnamen.

Prijzen gedaald

De producten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie waren in maart ruim 4,5 procent goedkoper dan in maart 2012. Bij de aardolie-industrie was de afzetprijs zelfs bijna 10 procent lager dan vorig jaar. Ook de chemische industrie zag de afzetprijs dalen met ruim 1,5 procent. Bij de farmaceutische industrie en de rubber- en kunststofproductenindustrie zijn de afzetprijzen gestegen met respectievelijk 0,5 procent en bijna 1,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

In de hele branche daalden de prijzen met bijna 2 procent ten opzichte van vorig jaar in het eerste kwartaal van 2013.

Productie lager

Er werd minder geproduceerd in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie in maart 2013. Het productievolume per gemiddelde werkdag was ruim 10 procent kleiner dan in maart 2012. Alle subbranches produceerden minder per gemiddelde werkdag, op de farmaceutische industrie na, waar de gemiddelde dagproductie met ruim 11 procent toenam.

Gekeken naar het eerste kwartaal van 2013 ten opzichte van het eerste kwartaal in 2012, nam het productievolume per gemiddelde werkdag met ruim 6 procent af.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)